Bron: RefugeeHelp / Aline Bleeker
Ervaringen

Voor het eerst stemmen: "Ik hoop dat de linkse partijen gaan vechten voor hun standpunten"

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:33

Voor de eerste keer mag H. Saleh uit Jemen stemmen in Nederland. "Het is een belangrijk recht waar ik graag gebruik van maak", zegt ze. "Eindelijk kan ik meebeslissen over mijn toekomst en dat van iedereen in Nederland."

"Ik stem voor een partij die opkomt voor mensenrechten, gelijkheid en klimaat"

Met haar stempas in de hand gaat Saleh naar het stembureau. Na een controle van haar identiteitskaart, krijgt ze een stemformulier. Op het formulier staan 26 partijen, met ieder hun eigen standpunten. Met een rood potlood kleurt Saleh het vakje rood voor een persoon van een partij die ze goed vindt.

Het was niet makkelijk voor Saleh om uit die 26 partijen 1 partij te kiezen. Daarom verdiepte ze zich voor de verkiezingen goed in alle verschillende standpunten. "Ik wist al dat ik links wilde stemmen. Ik stem voor een partij die opkomt voor mensenrechten, gelijkheid en het klimaat." Ook wil Saleh dat de nieuwe regering werkt aan betaalbare zorg, goed onderwijs en het oplossen van de wooncrisis.

Verder kijkt Saleh naar wat partijen willen op het gebied van buitenlandse zaken. "Ik wil een partij die ervoor zorgt dat Nederland internationaal gezien een rechtvaardige en sterke positie inneemt."

"Gelukkig werkt het stemmen in Nederland anders dan in Jemen"

Ook in Jemen vond Saleh stemmen belangrijk. "Maar daar waren de verkiezingen niet transparant. Je wist niet of wat je stemde, ook uiteindelijk terugkwam in de uitslag. Veel mensen geloofden daardoor niet meer in stemmen. En soms mochten vrouwen er niet eens stemmen. Ik kon dat in mijn stad gelukkig wel. Maar vertrouwen in de uitslag, had ik niet."

Daarbij waren de verkiezingen in haar land van herkomst corrupt, vertelt Saleh. "Partijen betaalden soms mensen om op hen te stemmen, wat het hele systeem oneerlijk maakt." Ze vervolgt: "Gelukkig is het in Nederland anders. Hier is het duidelijk hoe er is gestemd en hoe de stemmen worden geteld."

 "Het Nederlandse politieke systeem is best ingewikkeld"

Saleh vindt wel dat de verkiezingen in Nederland nog inclusiever kunnen zijn. "Het systeem hier is best ingewikkeld, met veel partijen en keuzes op het stembiljet." Daarom denkt ze dat het een goed idee is om nieuwkomers meer uitleg te geven over hoe je moet stemmen. "Zo weten ze van tevoren wat ze op het stembureau kunnen verwachten en komen ze niet voor verrassingen te staan."

"Ik ben teleurgesteld in de uitslag"

Een dag na de verkiezingen, als blijkt dat PVV de grootste is geworden, is Saleh "teleurgesteld". "Ik verwachtte de winst ergens wel, want op het nieuws zag ik al dat de partij een grote groep volgers heeft. Maar blij ben ik er niet mee. Ik hoop dat linkse partijen gaan vechten voor hun standpunten."


Wat vind je van dit artikel?