Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Mensen samen aan de kersttafel

Bron: Nicole Michalou

Kerst en oud en nieuw: zo wordt het gevierd

Gepubliceerd op: 20-12-2022 12:22
Deel dit artikel

December is een feestmaand in Nederland. De feestdagen Kerst en Oud en Nieuw worden dan gevierd. De meeste mensen in Nederland vieren deze feestdagen met familie en vrienden. Hoe deze feesten verder worden gevierd, lees je in dit artikel. Ook lees je wat jij van de feestdagen kunt merken.

24 december: kerstavond

Kerstavond is geen officiële feestdag in Nederland. Toch vinden er op kerstavond speciale kerkdiensten plaats. Dat komt doordat Nederlandse christenen geloven dat Jezus in de nacht van 24 op 25 december werd geboren. Wie dat wil, kan dus naar de kerk. Wil jij dat? Kijk op de website van een kerk bij jou in de buurt wanneer een dienst wordt gehouden.

Op kerstavond sluiten de meest winkels eerder dan normaal. De meeste winkels gaan op 24 december om 19.00 uur al dicht. Doe die dag dus op tijd je boodschappen.

25 en 26 december: Eerste en Tweede Kerstdag

Op Eerste en Tweede Kerstdag vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Daarom gaan veel mensen naar de kerk tijdens de kerstdagen. Maar veel Nederlanders die niet christelijk zijn, vieren ook kerst. Bijna alle Nederlanders hebben tijdens kerst een versierde kerstboom in huis. Ook eten de meeste mensen met familie of vrienden. Dit kan een kerstontbijt zijn, maar ook een uitgebreid diner. Soms geven mensen tijdens Kerst cadeautjes aan elkaar.

Tijdens de kerstdagen hoeven de meeste mensen niet te werken. Vraag aan je werkgever hoe dat op jouw werk geregeld is.

31 december en 1 januari: oud en nieuw

In Nederland is het traditie om de jaarwisseling op 31 december te vieren. In Nederland noemen we deze wisseling van het jaar 'Oud en Nieuw'. De meeste Nederlanders vieren dit feest met vrienden en familie. Dit kan bij iemand thuis zijn. Of een feestje in de stad of in het dorp waar je woont. Mensen spelen 's avonds vaak spelletjes met elkaar. Ze eten vaak typische Nederlandse hapjes als oliebollen en appelflappen.

Vlak voor de jaarwisseling tellen mensen vaak af naar het nieuwe jaar. Dit kun je op de televisie zien. Op televisie is er een grote klok die aftelt naar middernacht. Om precies 0.00 uur wensen mensen elkaar een gelukkig nieuwjaar en proosten ze met champagne. Daarna gaan ze vaak naar buiten om vuurwerk af te steken. Het is gebruikelijk om de andere mensen buiten en gelukkig nieuwjaar te wensen.

Openbaar vervoer

Tijdens de jaarwisseling rijdt het openbaar vervoer minder vaak. Ook rijden bussen, treinen, trams en metro's misschien op andere tijden. Zorg dat je op de hoogte bent van de juiste dienstregeling. Dit staat aangegeven op de website van de bus, trein, tram of metro.

Andere openingstijden van winkels

Tijdens de feestdagen hebben winkels meestal andere openingstijden dan normaal. Op kerstavond (24 december) sluiten de meeste winkels eerder. Op Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december) zijn veel winkels gesloten. Sommige supermarkten en winkels zijn wel open.

Op oudjaarsdag (31 december) sluiten veel winkels eerder dan normaal en op nieuwjaarsdag (1 januari) zijn veel winkels gesloten. Houd hier rekening mee met het doen van je boodschappen. Informeer bij een winkel bij jou in de buurt naar de openingstijden om zeker te weten dat je je boodschappen kunt doen.

Is dit artikel nuttig voor jou?