Een gang in een tijdelijke opvanglocatie voor mensen die asiel aanvragen in Nederland.
Bron: RefugeeHelp / Aline Bleeker
Nieuws
Woon jij in een tijdelijke opvanglocatie? Laat weten hoe je die vindt
Gepubliceerd op: 13-9-2023, 14:12

Uit onderzoek blijkt dat veel tijdelijke opvanglocaties niet voldoen aan de Europese regels. Woon jij in een tijdelijke opvang? Dan kun je jouw ervaringen delen voor verder onderzoek van VluchtelingenWerk Nederland (VWN).

Tijdelijke opvanglocaties voldoen niet aan de voorwaarden

VWN
deed onderzoek op 22 tijdelijke opvanglocaties en sprak met 92 bewoners. Uit die bezoeken en gesprekken met de bewoners blijkt dat de tijdelijke opvang vaak niet voldoet aan de
Europese regels
.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden waaraan de opvang niet voldoet

  • Op de meeste locaties is geen medische of psychologische zorg aanwezig. Ook zijn er op veel locaties te weinig of geen schone douches of wc's.

  • Op ongeveer de helft van de bezochte locaties hadden bewoners geen privacy of rustige slaapplekken.

  • Op sommige locaties krijgen bewoners te weinig eten, of is de kwaliteit van het eten niet goed.

  • Vaak zijn er op de tijdelijke opvanglocaties geen activiteiten waar bewoners aan mee kunnen doen. Zoals taalles of sport.

Deze slechte omstandigheden zorgen voor langdurige stress, geeft de meerderheid van de bewoners aan. Ook behandelen de beveiligers en de locatiemanagers de bewoners wel eens slecht, zegt 35 procent van de gesproken bewoners.

Vul deze vragenlijst in als jij in een tijdelijke opvang woont
VWN blijft onderzoek doen naar tijdelijke opvanglocaties. Je kunt hier ook jouw ervaringen delen. In de vragenlijst wordt niet gevraagd om je naam of persoonlijke informatie. Je antwoorden blijven anoniem. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.

Dit doet VWN met de informatie uit de vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst zorgt ervoor dat VWN verder onderzoek kan doen naar de tijdelijke opvanglocaties. Zo onderzoekt VWN welke opvanglocaties zich aan de voorwaarden houden en welke niet.

Met de resultaten wil VWN er bijvoorbeeld voor zorgen dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de opvang zich aan de regels houden.

Dit kun je doen als je ontevreden bent over de opvang
Op deze pagina lees je wat je kunt doen als je ontevreden bent over de opvang van het COA. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met het COA of de gemeente, klagen of protesteren.
Wat vind je van dit artikel?