Bedden in een opvang
Bron: Roman Lily

Onderdak

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 16:04
Deel dit artikel

Als je zonder verblijfsvergunning in Nederland leeft, is het moeilijk om aan een woning te komen. Er zijn verschillende soorten opvang waar je terecht kunt. Hierover lees je op deze pagina.

Een woning huren

Zonder geldige verblijfsvergunning kun je niet een woning of kamer huren van een woningcorporatie. Ook krijg je geen huisvestingsvergunning. Dit is een vergunning die in sommige gemeenten nodig is om in een goedkope huurwoning, koopwoning, of bepaalde wijk te mogen wonen.

Soms is het wel mogelijk om een woning of kamer te huren bij een particuliere verhuurder. Verhuurders mogen de inschrijving en de status van een (onder)huurder checken in de

Klik hier voor extra uitleg
Basisregistratie Personen (BRP)
. Het kan zijn dat een verhuurder er dan alsnog voor kiest de accommodatie niet te verhuren aan iemand die niet in de BRP staat.

Opvang

5 grote steden hebben 24-uursopvang voor mensen zonder verblijfsvergunning. Zo'n opvang heet een Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Je vindt LVV's in de volgende steden:

  • Amsterdam

  • Utrecht

  • Groningen

  • Rotterdam

  • Eindhoven

Wil je in een LVV worden opgevangen? Dan moet je samen met een hulpverlener werken aan een oplossing voor jouw situatie. Dat kan zijn: terugkeer naar je land van herkomst, naar een ander land verhuizen of een legaal verblijf in Nederland.

Let op: er kunnen lange wachtrijen zijn bij LVV's.

'Bed-bad-brood-voorzieningen'

Ook bestaan in Nederland 'bed-bad-brood-voorzieningen'. Dit zijn initiatieven van particulieren, organisaties en van gemeenten voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet uit Nederland kunnen of willen vertrekken.

Het zijn heel sobere opvanglocaties. Je kunt er eten, slapen en douchen. Soms wordt er iets aan dagbesteding gedaan.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt mensen zonder verblijfsvergunning aan informatie over lokale diensten als juridische ondersteuning, gezondheidszorg en onderdak.

Helpt dit artikel jou?