Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Gezondheidszorg

Laatst gewijzigd: 15-3-2023 08:44

Als je geen Nederlandse verblijfsvergunning hebt, kan het moeilijk zijn om zorg te krijgen. Toch heb je net als ieder ander persoon recht op medisch noodzakelijke zorg. Op deze pagina lees je er meer over.

Het recht op medisch noodzakelijke zorg

Zonder Nederlandse verblijfsvergunning kun je geen zorgverzekering afsluiten in Nederland. Dat komt doordat mensen zonder geldig verblijfsbewijs geen gebruik mogen maken van Nederlandse sociale voorzieningen.

Tegelijkertijd is er het recht op gezondheidszorg. Iedereen heeft recht op medisch noodzakelijke zorg. Medisch noodzakelijke zorg is zorg waarvan een arts vindt dat het medisch noodzakelijk is voor jou.

Veel zorgverleners weten niet dat mensen zonder verblijfsvergunning recht hebben op uitgebreidere zorg dan alleen eerste hulp bij een noodgeval. Op de website van hulporganisatie undefinedBasic Rightsundefined vind je een overzicht van locaties waar je in ieder geval goed terecht kunt voor medische zorg.

De kosten van je zorg betalen

Dat je geen zorgverzekering kunt afsluiten, betekent dat je zelf de kosten moet betalen van de zorg die je nodig hebt. Het kan zijn dat dit niet lukt, omdat je niet legaal in Nederland kunt werken.

Daarom bestaat er een financieringsregeling waar zorgverleners gebruik van kunnen maken om jouw zorg mee te betalen. Dit heet de undefinedregeling onverzekerbare vreemdelingenundefined. Deze regeling wordt uitgevoerd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt mensen zonder verblijfsvergunning aan informatie over lokale diensten als juridische ondersteuning, gezondheidszorg en onderdak.