• Home
  • Nieuwe Europese asielregels officieel goedgekeurd
Vluchtelingen achter een prikkeldraadhek.
Bron: Shutterstock / Ajdin Kamber
Nieuws
Nieuwe Europese asielregels officieel goedgekeurd
Gepubliceerd op: 15-5-2024 14:20

De Europese Unie (EU) heeft een plan gemaakt om ervoor te zorgen dat minder mensen naar Europa komen om asiel aan te vragen. Dit plan is nu definitief goedgekeurd door de Europese Raad.

Dit houdt het nieuwe plan in

De

Klik hier voor extra uitleg
Europese Raad
stemde 14 mei 2024 in met de nieuwe regels die ervoor moeten zorgen dat minder mensen asiel gaan aanvragen in Europa. Hoe die regels precies uitgevoerd gaan worden, is nog niet duidelijk. Maar de belangrijkste plannen lees je hieronder:

Snellere beoordeling van mensen die naar Europa vluchten
Een andere procedure voor mensen uit veilige landen
EU-landen kunnen kiezen of ze asielzoekers opvangen
De EU wil een nieuw Dublin-systeem

Het duurde 8 jaar voordat de EU akkoord was.

Het duurde 8 jaar voordat alle lidstaten van de EU akkoord waren met het plan. In die tijd was er veel discussie tussen lidstaten. Sommige landen, zoals die aan de buitengrenzen van Europa, voelden zich in de steek gelaten. Ze waren boos omdat andere landen geen vluchtelingen wilden opvangen. Andere landen, waaronder Nederland, waren boos dat de grenslanden vluchtelingen lieten doorreizen.

De nieuwe regels gaan op zijn vroegst in vanaf 2026

De nieuwe regels gaan nog niet meteen in. De landen van de EU hebben 2 jaar de tijd om de regels in hun eigen landen in te voeren. Alle landen van de EU moeten zich namelijk aan deze nieuwe regels houden. Als het de landen lukt om in 2 jaar de regels nationaal in te voeren, gaan de regels in vanaf halverwege 2026.

De EU moet ook nog afspraken maken met andere landen

De EU wil ook afspraken maken met landen waar mensen vandaan komen die asiel willen aanvragen binnen de EU. De EU wil mensen die geen asiel krijgen, kunnen terugsturen naar hun eigen land. Als dat niet lukt, zullen de opvangcentra snel te vol worden.

Ook wil de EU afspraken maken met landen aan de buitengrenzen van Europa. Ze willen met die landen afspreken dat mensen asiel moeten aanvragen in die landen voordat ze toegang krijgen tot Europa. Nu komen mensen eerst naar Europa en vragen ze binnen Europa asiel aan. Er zijn al afspraken gemaakt met Albanië, Tunesië, Egypte en Libanon.

De Nederlandse regering is voor deze regels maar mensenrechtenorganisaties niet

Een kleine meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer is voor deze nieuwe regels. Maar veel mensenrechtenorganisaties niet. In Nederland hebben onder andere Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen, VluchtelingenWerk Nederland, Pax en Stichting Vluchteling laten weten dat ze tegen deze regels zijn. 

Zij vroegen Nederland om tegen te stemmen en vinden onder andere dat op deze manier de vluchtroutes naar Europa nog gevaarlijker worden.

Wat vind je van dit artikel?