Terugkeer Algerije

Denk je erover na om terug te keren naar je land van herkomst? Op deze pagina over Algerije lees je welke vergoedingen er zijn en welke organisaties je kunnen helpen met terugkeer.

Zelfstandige terugkeer naar je land van herkomst

Zelf kiezen voor terugkeer naar je land is niet makkelijk. Soms is het om praktische redenen moeilijk om terug te keren. Bijvoorbeeld als je geen reisdocumenten hebt. 

Soms zijn er emotionele redenen die de keuze voor terugkeer moeilijk maken. Bijvoorbeeld gevoelens van schaamte, falen of onzekerheid over de toekomst. Ook moet je soms opnieuw een sociaal netwerk opbouwen in je land en zoeken naar een huis en werk.

Denk je er over Nederland te verlaten? Dan kunnen verschillende organisaties je helpen om terug te gaan naar je land van herkomst. De hulp van deze organisaties is gratis. 

Vergoedingen om terug te keren

Basisvergoeding (REAN)

Je krijgt een basisvergoeding volgens de REAN-regeling. REAN staat voor 'Return and Emigration Assistance from the Netherlands'. De REAN-regeling vergoedt:

  • begeleiding

  • een vliegticket

  • hulp bij het verkrijgen van reisdocumenten

  • 200,- contant geld voor een volwassene en € 40,- voor een meereizend kind. Je krijgt dit geld op Schiphol op de dag van vertrek.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) regelt deze vergoeding voor je. De organisatie die je helpt bij terugkeer kan de vergoeding voor je aanvragen bij IOM.

Organisaties die je kunnen helpen in Nederland

Samenwerking organisaties in land van herkomst

VluchtelingenWerk heeft geen samenwerkingspartner in Algerije. Andere organisaties hebben soms wel een partner in Algerije die jou zou kunnen begeleiden bij jouw terugkeer. Neem voor meer informatie contact met deze organisaties op of vraag dit na bij jouw begeleider van VluchtelingenWerk.

  • Als je voor ondersteuning door IOM hebt gekozen, helpen collega’s van het IOM-kantoor in Algerije je met het besteden van het in natura-geld. Je kunt dit bedrag gebruiken voor bijvoorbeeld huur, opleiding, training, inkopen voor een bedrijf, etc.

  • Ook de andere organisaties werken vaak samen met een lokale partner in jouw land van herkomst. Welke dit is en wat de partner voor jou kan betekenen kan verschillen.