Een groepje mensen staat voor de rechbank
Bron: Google images
Informatie
In beroep tegen de beslissing van de IND
Laatst gewijzigd: 28-7-2024 06:22

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft jouw asielaanvraag afgewezen. Wat kun je doen als je het niet eens bent met deze afwijzing?

Zo ga je in beroep tegen de beslissing van de IND

Ben je het niet eens met de beslissing van de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
, dan kan je advocaat in beroep gaan bij de rechtbank. Bespreek met je advocaat of je dit wilt. Als je advocaat voor jou in beroep gaat, kijkt de rechter of de beslissing van de IND juist is of niet. De rechter beslist niet of je toch een verblijfsvergunning had moeten krijgen. De rechter kijkt dus niet naar de inhoud van de beslissing. De rechter kijkt alleen of de IND de procedure op de goede manier heeft uitgevoerd.

Als de rechter besluit dat de IND de procedure niet goed heeft uitgevoerd, moet de IND een nieuwe beslissing nemen. Als de rechter besluit dat de IND de procedure wel goed heeft uitgevoerd, moet je Nederland verlaten. Je kunt wel nog in hoger beroep gaan. Of je kunt opnieuw een asielaanvraag indienen. Bespreek met je advocaat of je dit wilt.

Zo ga je in hoger beroep

Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan kan je advocaat in hoger beroep bij de

Raad van State (RvS)
. Bespreek met je advocaat of je dit wilt. De IND kan ook in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Deze hogere rechtbank wordt ook vaak ‘De Afdeling’ genoemd. Ook de afdeling kijkt niet naar de inhoud van je zaak. De Afdeling kijkt of de rechtbank op de juiste manier uitspraak heeft gedaan. 

De RvS is de hoogste rechter in Nederland. Dat betekent dat je na de uitspraak van de RvS niet verder kunt procederen in Nederland. Je moet je bij die uitspraak neerleggen.

Je mag niet altijd in Nederland blijven om op de uitspraak te wachten

Als je bij de rechter in beroep gaat tegen de beslissing van de IND, dan mag je meestal in Nederland blijven tot de rechter een beslissing neemt. Als je daarna in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter, dan is dat niet het geval. Je kunt de rechter hier dan om vragen. Dit heet een voorlopige voorziening (vovo). Dit verzoek om in Nederland te blijven tot de rechter een beslissing heeft genomen, kan ook worden afgewezen.


Wat vind je van dit artikel?