Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Twee mensen aan het werk in een moestuin

Vrijwilligerswerk doen met een W-document voor 1 jaar

Laatst gewijzigd: 31-5-2023 07:50
Deel dit artikel

Je mag vrijwilligerswerk doen als je asiel hebt aangevraagd en een W-document hebt voor 1 jaar. Lees hier meer over hoe je vrijwilligerswerk doet.

Dit is vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is werk dat je voor anderen of voor de samenleving doet zonder dat je ervoor betaald krijgt. Je kunt vrijwilligerswerk doen als je dit leuk vindt. Of als je werkervaring wilt opdoen. Via vrijwilligerswerk kun je ook oefenen met de Nederlandse taal en Nederlanders ontmoeten.

Je hebt een vrijwilligersverklaring nodig

Heb je een organisatie gevonden waar je vrijwilligerswerk gaat doen? Dan moet deze organisatie een vrijwilligersverklaring aanvragen bij het

Klik hier voor extra uitleg
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
. Een vrijwilligersverklaring is een brief waarin staat dat jouw vrijwilligerswerk geen betaalde baan is.

Zodra de organisatie een bevestiging heeft gekregen van de aanvraag, mag je beginnen met je vrijwilligerswerk. Het UWV neemt binnen 2 weken een beslissing over de aanvraag. Je hoeft de beslissing van het UWV niet af te wachten.

Soms heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig

Soms heb je voor vrijwilligerswerk een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Meestal vraagt de organisatie de VOG voor je aan. Je hoeft dit niet zelf te doen. Je hebt geen

Klik hier voor extra uitleg
BSN-nummer
nodig om een VOG aan te vragen.

Een vergoeding voor je vrijwilligerswerk

Soms krijg je een vergoeding als je vrijwilligerswerk doet. Bijvoorbeeld voor de reiskosten of andere kosten die je maakt. Deze vergoeding heeft geen invloed op het leefgeld en eetgeld dat je krijgt van het COA. De vergoeding is namelijk geen inkomen.

Je mag maximaal €190,- per maand en €1900,- per jaar vergoeding krijgen voor je vrijwilligerswerk. Je mag ook een andere vergoeding krijgen dan geld. Bijvoorbeeld een cadeaubon of gratis een training of workshop krijgen.

Vrijwilligerswerk in de COA-opvang

Je kunt ook vrijwilligerswerk doen in de COA-opvang. Bijvoorbeeld door te helpen met schoonmaken en het onderhouden van de gebouwen of de tuin. Of door te helpen met vertalen. Je kunt dit werk maximaal 25 uur per week doen. Je krijgt een maximale vergoeding van €14,- per week. Bij de informatiebalie van het COA kun je hier informatie over krijgen.

Heeft dit artikel jou geholpen?