Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Een arts houdt geld vast

Bron: Pexels

Dit kost de gezondheidszorg in Nederland

Laatst gewijzigd: 22-11-2023 12:39
Deel dit artikel

Heb je medische zorg nodig en ben je benieuwd hoeveel dat kost? In Nederland heb je altijd een verzekering waarmee je de basiszorg betaalt. Voor jou heet deze verzekering Regeling medische zorg asielzoekers (RMA). Zorg die je meteen of binnen een paar uur nodig hebt is gratis.

Je krijgt in Nederland altijd gratis medisch noodzakelijke zorg  

De basiszorg wordt voor jou betaald door de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). Vanuit de RMA ben je verzekerd voor de meeste zorg waar Nederlanders voor verzekerd zijn. Het RMA betaalt voor jou de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Zolang je nog geen verblijfsvergunning hebt, hoef je niet zelf een basisverzekering voor zorg af te sluiten.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je de eerste 2 maanden in Nederland een beperkte toegang tot zorg. Jouw zorg is deze eerste 2 maanden beperkt tot medisch noodzakelijke en niet uitstelbare zorg. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn geldt deze regel niet.  

Medische zorg buiten Nederland wordt alleen vergoed als je toestemming hebt

Voor zorg buiten Nederland moet je eerst toestemming krijgen via de RMA. Wil je toestemming vragen voor zorg in het buitenland? Dan kun je mailen naar info@rmasielzoekers.nl. Deze toestemming is niet nodig als de zorg spoedeisend is.

Het is niet mogelijk om een eigen zorgverzekering af te sluiten

Wil je liever een andere of uitgebreide verzekering voor je zorg? Dat kan nog niet. Je kunt in Nederland pas zelfstandig een zorgverzekering afsluiten als je een verblijfsvergunning asiel hebt. Zodra je een verblijfsvergunning krijgt, heb je 4 maanden de tijd om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Ook moet je vanaf het moment dat je een verblijfsvergunning hebt je eigen zorgverzekering en kosten betalen.   

Helpt dit artikel jou?