Een Nederlandse trein verlaat het centraal station in Amsterdam
Bron: Wikimedia Commons

Zo werkt het openbaar vervoer in Nederland

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:53
Deel dit artikel

In Nederland kun je bijna overal met het openbaar vervoer komen. Met treinen, bussen, trams en metro's. Op deze pagina lees je meer over het openbaar vervoer in Nederland.

Er zijn verschillende vervoerders

Nederland heeft meerdere vervoerders die verantwoordelijk zijn voor verschillende vormen van openbaar vervoer. De

Klik hier voor extra uitleg
Nederlandse Spoorwegen (NS)
regelt het grootste deel van het treinvervoer in Nederland. Andere vervoerders zijn verantwoordelijk voor bussen, trams en metro's in verschillende regio's.

Bezoek de website van de vervoerder in jouw regio voor de belangrijkste informatie over het vervoer. En voor mogelijke kortingsacties.

Je kunt je reis van tevoren plannen

Moet je binnenkort ergens naartoe? Je kunt je reis van tevoren op internet plannen. Voor een treinreis kun je online kijken op de website van de NS. Op www.ns.nl zie je wanneer je trein gaat, van welk perron, en of er problemen zijn. Dat kan ook met hun app voor je telefoon.

Wil je informatie over alle soorten reizen? Kijk dan op www.9292.nl. Je kunt dan precies plannen hoe je van je huis naar je bestemming komt. Zo voorkom je dat je onverwacht lang moet wachten. De 9292-app kun je ook op je telefoon downloaden.

Je moet een geldig kaartje hebben

Je moet altijd een geldig kaartje hebben. Er zijn verschillende manieren om een geldig kaartje te krijgen. Bijvoorbeeld door in te checken met een OV-chipkaart. Of door een papieren kaartje te kopen bij een automaat.

Op stations kun je vaak een fiets huren

Op veel treinstations kun je fietsen huren van de NS. Dit heet een OV-fiets. Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om een OV-fiets te kunnen huren. Hierop zet je gratis het OV-fietsabonnement.

Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 4,55 per 24 uur. Ook als je een fiets minder dan 24 uur nodig hebt, betaal je € 4,55.

Dit zijn de regels in het openbaar vervoer

In het openbaar moet je je aan bepaalde regels houden. Hieronder lees je de belangrijkste:

Je moet altijd kunnen laten zien dat je voor de reis betaalt
Je mag alleen in de klas reizen waarvoor je een kaartje hebt
Soms mag je je fiets meenemen in het openbaar vervoer
Er zijn speciale plekken voor rolstoelen en kinderwagens
Roken in het openbaar vervoer is verboden
Je mag geen geluidsoverlast of rommel maken
Helpt dit artikel jou?