Opvanglocatie Ter Apel
Bron: Martijn Klungel / Shutterstock
Artikel

Je meldt je aan bij de IND in Ter Apel

Laatst gewijzigd: 5-5-2025, 14:01

Bij je aanmelding bij de IND in Ter Apel vertel je dat je asiel wilt aanvragen. Je vertelt uit welk land je komt. Is dat land volgens de Nederlandse overheid een veilig land van herkomst? Dan behandelt de IND jouw asielaanvraag in de versnelde procedure.

Je aanmelding bepaalt in welke procedure de IND je asielverzoek behandelt

Als je via België of Duitsland Nederland binnenkomt en hier asiel wilt aanvragen, moet je naar het Aanmeldcentrum (AC) in Ter Apel. In Ter Apel meld je je aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

. Hier zeg je dat je asiel wilt aanvragen. De IND vraagt wie je bent, wat je nationaliteit is en waar je vandaan komt. 

Je krijgt een polsbandje en een brief met een nummer (dit heet ‘de loopbrief). Het polsbandje en de brief heb je nodig voor je afspraken na de aanmelding.

Identificatie en registratie bij DISA 

Na de aanmelding bij de IND ga je naar de

Dienst Identificatie en Screening Asielzoekers (DISA)
voor identificatie en registratie. Is het druk in Ter Apel of kom je laat op de dag aan? Dan is het mogelijk dat je eerst naar de nachtopvang gaat van het
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
. Je hebt dan pas de volgende dag in Ter Apel of Budel de afspraak met DISA. 

DISA is verantwoordelijk voor jouw officiële identificatie en registratie. Een tolk (aan de telefoon) vertaalt het gesprek. De registratie en identificatie gaat zo: 

  • Identificatie: de DISA vraagt naar waar je vandaan komt, je reis en je vluchtverhaal. De

    Koninklijke Marechaussee (KMar)
    onderzoekt daarna of je documenten echt zijn. 

  • Registratie: DISA maakt ook pasfoto's van jou en neemt je vingerafdrukken af. Die worden samen met de gegevens over je identiteit opgeslagen in een landelijk computersysteem. Je vraagt bij DISA officieel asiel aan door je handtekening te zetten op een asielaanvraag op papier. Met je gegevens wordt een

    W-document
    voor je aangemaakt. Dit is een geldig identiteitsbewijs. Het W-document is geen verblijfsvergunning. Dit W-document laat zien waar je vandaan komt en dat je in Nederland mag zijn omdat je asiel hebt aangevraagd. 

De IND wijst asielverzoeken van mensen uit een veilig land vaak af

De IND controleert altijd of je eerder een asielaanvraag hebt gedaan. In Nederland of een ander Dublinland in Europa. In het laatste geval geldt voor jou de Dublinprocedure. En staat het land waar jij oorspronkelijk vandaan komt op de lijst met veilige landen van herkomst die de Nederlandse overheid heeft opgesteld? Dan behandelt de IND jouw asielaanvraag in de ‘vereenvoudigde asielprocedure’. Dit is een kortere en snellere procedure dan de gewone asielprocedure. Je krijgt 1 gesprek met de IND over waarom je gevlucht bent. 

Als je niet de waarheid vertelt kan het nadelig zijn voor je asielaanvraag 

Het is belangrijk dat je je echte naam vertelt en geen vals identiteitsbewijs laat zien. Wees eerlijk tegen de IND als je een andere naam hebt gebruikt tijdens je vlucht. De IND kijkt altijd of je papieren echt zijn. Als je foute informatie over jezelf geeft, heeft dit gevolgen voor je asielaanvraag.  


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful