
Asiel aanvragen als je verdacht wordt van misdrijven (1F)
Om in Nederland asiel te krijgen, moet je bewijzen dat het voor jou te gevaarlijk is in het land waar je vandaan komt. Maar zelfs als je dat kunt bewijzen, krijg je soms toch geen asiel. Dat is bijvoorbeeld wanneer je verdacht wordt van oorlogsmisdaden, terrorisme, marteling of andere misdrijven tegen de menselijkheid.
Om bescherming te krijgen in Nederland, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen
Omdat Nederland het
Je krijgt geen bescherming als jij je schuldig hebt gemaakt aan zeer ernstige misdrijven
In artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag staat dat je geen recht hebt op bescherming als jij heel ernstige misdrijven hebt gepleegd. Zelfs als je gevaar loopt in je eigen land. Onder Artikel 1F vallen bijvoorbeeld oorlogsmisdaden, maar ook terrorisme, marteling en andere misdrijven tegen de menselijkheid, zoals moord en verkrachting.
De IND onderzoek jouw situatie
Als je in Nederland asiel aanvraagt, dan doet de
Er moeten sterke bewijzen zijn om te oordelen dat jij schuldig bent aan deze misdrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld over signalen dat je in je eigen land werkte voor een organisatie die mensenrechten schond en dat jij hiertoe een bijdrage hebt geleverd. Je hoeft dus niet zelf het misdrijf te hebben gepleegd, maar een belangrijke bijdrage leveren aan het misdrijf kan al voldoende zijn. Als jij tijdens je dienstplicht niemand hebt gemarteld, maar gevangenen bracht naar een plek waar je wist of had kunnen weten dat zij gemarteld werden kan dit voldoende zijn voor een afwijzing. De IND wijst jouw asielaanvraag altijd af als de IND denkt dat jij schuldig bent aan oorlogsmisdaden of zeer ernstige andere misdrijven.
Bescherming is voor slachtoffers, niet voor daders
Niet alleen voordat je asielprocedure start, maar ook tijdens of na de procedure kan de IND signalen krijgen dat jij misdaden gepleegd hebt. Bijvoorbeeld omdat er slachtoffers of getuigen van deze misdrijven in Nederland wonen en jou herkennen. De IND zal deze signalen altijd onderzoeken.
1F-onderzoeken zijn altijd ingewikkeld omdat de misdaden ver buiten Nederland gebeurden. De IND moet duidelijk maken dat er ernstige redenen zijn om te denken dat jij zelf betrokken bent bij deze misdrijven. Én dat je wist of had moeten weten dat deze door jouw gedrag gebeurden. Het onderzoeksteam van de IND spreekt met jou, verzamelt informatie en kijkt ook naar informatie van mensenrechtenorganisaties over jouw land.
De IND kijkt wel ook altijd of jij zelf verantwoordelijk bent voor jouw daden. Soms ben jij dat niet, bijvoorbeeld als jij verplicht was de bevelen van de regering in je land uit te voeren. Of als je door iemand gedwongen werd of uit zelfverdediging handelde. De IND gaat hier meestal wel streng mee om. Als je zegt dat je bijvoorbeeld gedwongen bent om de misdrijven te plegen zal de IND onderzoeken of je (eerder) kon ontsnappen. Als een bevel bijvoorbeeld duidelijk een schending van de mensenrechten tot gevolg zou hebben, pleit dit je niet vrij.
Je asielverzoeken kan worden afgewezen en je verblijfsvergunning ingetrokken
Als alle signalen zijn onderzocht, neemt de IND een beslissing. Als de IND vindt dat jij (mede) verantwoordelijk bent voor ernstige misdrijven, dan wijst de IND je asielaanvraag af. Je mag dan niet in Nederland blijven. Heb je al een verblijfsvergunning in Nederland, dan kan die worden ingetrokken. Je kunt zelfs je Nederlanderschap verliezen als je dat hebt.
Je kunt bij de rechter in beroep gaan tegen de beslissing van de IND. De rechter kijkt dan of het klopt dat de IND deze beslissing heeft genomen. Geeft de rechter de IND gelijk, dan moet je terug naar je eigen land. Kun je niet terug naar je eigen land omdat het daar voor jou te gevaarlijk is, dan mag Nederland je niet terugsturen. Maar je krijgt ook geen verblijfsvergunning.