Twee mannen zijn met elkaar in gesprek
Bron: De personen op deze foto zijn niet de geïnterviewden | Shutterstock / Fizkes
Ervaringen
Samer over zijn gesprekken met de IND: "Het viel me uiteindelijk mee"
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:26
Georganiseerd door:Het logo van RFG Magazine

Tijdens de asielprocedure in Nederland heb je meestal 2 gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarna beslist de IND of je mag blijven of niet. Samer vertelt: "Ik was gespannen, maar uiteindelijk viel het mee."

Samer, een 27-jarige man uit Syrië, woont nu in Nederland met een verblijfsvergunning asiel. Hij woonde in Aleppo en studeerde journalistiek voordat hij vluchtte. Eerst naar Turkije, later naar Nederland.

Het 1e gesprek: "De medewerker van de IND ging niet diep in op details"

Begin 2024 had hij zijn 1e gesprek met de

IND
. "Het duurde niet zo lang. Ze stelden me vooral algemene vragen. De medewerker van de IND ging niet diep in op details. Ik was gespannen, maar uiteindelijk viel het mee."

Wat wilden ze precies weten? "Ze vroegen naar mijn stad Aleppo en de buurt waar ik woonde", zegt Samer. "Ook wilden ze weten naar welke moskee ik ging en hadden ze vragen over mijn sociale media."

Het 2e gesprek: "Elk detail kan een cruciale rol spelen in de beoordeling"

Samer bereidde zich goed voor op zijn 2e gesprek met de IND. "Ik las informatie op RefugeeHelp en bekeek een video van een IND-medewerker over de asielprocedure", vertelt hij. "Als ik het over moest doen, zou ik me nog meer richten op de informatie die ik zou delen. Elk detail kan een cruciale rol spelen in de beoordeling."

Het 2e gesprek bracht nieuwe vragen: "Ze vroegen over mijn werk en persoonlijke omstandigheden", herinnert Samer zich. "Wie mijn collega's waren, waarom ik uit Turkije naar Nederland kwam, wat er gebeurt als ik naar Syrië terugkeer, en waarom ik asiel in Nederland zou moeten krijgen."

Carel: "De IND probeert te doen wat ze kunnen"

Carel Sonneveldt werkt als hoor- en beslismedewerker bij de IND en praat met mensen die asiel aanvragen. Op dit moment moeten mensen lang wachten op hun gesprek met de IND vanwege een tekort aan personeel. Volgend jaar worden tussen de 49.000 en 76.000 asielaanvragen en aanvragen voor gezinshereniging verwacht, terwijl de IND nu ongeveer 47.000 aanvragen per jaar kan behandelen.

Carel vertelt dat de IND hard werkt om de wachttijden te verkorten. "De IND doet echt wat ze kunnen", zegt hij. "De medewerkers werken extra hard. Ik heb zelfs begrepen van de directie dat medewerkers op dit moment meer doen dan van hen verwacht wordt."

Praktische tips voor gesprekken met de IND

Als je aan de beurt bent voor gesprekken met de IND, kunnen onderstaande tips van Samer en Carel helpen om je goed voor te bereiden:

Tips van Samer: 
  • Verzamel alle informatie en documenten die je hebt om je zaak te versterken.

  • Stuur alle documenten via je advocaat naar de IND.

  • Blijf geduldig tijdens het gesprek, zelfs als je meerdere keren dezelfde vraag krijgt.

  • Wees duidelijk en eerlijk bij het beantwoorden van de vragen.

  • Maak aantekeningen tijdens het 1e gesprek. Het kan maanden duren voordat je het 2e gesprek hebt. Aantekeningen helpen om te onthouden wat je al hebt verteld.

Tips van Carel: 
  • Noem de belangrijkste redenen waarom je uit je land van herkomst bent vertrokken.

  • Vertel je verhaal zo concreet mogelijk. Noem namen, plaatsen en data.

  • Wees niet bang om 'nee' te zeggen of aan te geven dat je iets niet meer weet. Soms vinden mensen het moeilijk om 'nee' te zeggen, maar het is belangrijk om je verhaal feitelijk te houden.

  • Leg duidelijk uit waarom je niet wilt terugkeren naar je land van herkomst.

  • Vermijd een dreigende toon zoals "Ik blijf liever 20 jaar illegaal in Nederland dan dat ik terugkeer." Leg in plaats daarvan uit wat je specifiek vreest bij gedwongen terugkeer. De beslisambtenaar van de IND luistert hier goed naar en moet de risico's begrijpen die je ervaart bij een terugkeer naar je land.

Dit verhaal is geschreven door Mustafa Aljaradi van RFG Magazine in samenwerking met RefugeeHelp.


Wat vind je van dit artikel?