• Start
  • Zo lang duurt de asielprocedure in Nederland
Vluchtelingen staan in de rij voor hun aanmelding in Nederlandse dorp Ter Apel
Bron: Inge van Mill

Zo lang duurt de asielprocedure in Nederland

Gepubliceerd op: 1-2-2024 16:14
Deel dit artikel

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft 15 maanden de tijd om te beslissen over elk asielverzoek in 2024. Je moet daarom lang wachten op het 1e gesprek en het 2e gesprek met de IND. Lees hier over de wachttijden in de asielprocedure.

3 verschillende procedures en wachttijden voor het 1e gesprek

Nadat je in Nederland asiel hebt aangevraagd in Ter Apel, krijg je een uitnodiging voor een 1e gesprek met de

Klik hier voor extra uitleg
IND
. Wanneer je dit gesprek met de IND hebt, hangt af van de datum van je asielaanvraag. En van de procedure die voor jou geldt.

Soms minder lang wachten als je gevlucht bent uit Syrië

Kom je uit Syrië en geldt voor jou de algemene asielprocedure? Dan gaat jouw procedure misschien sneller. Je hebt in Nederland meer kans op asiel als je uit Syrië komt. Omdat je uit een land komt dat voor het grootste deel onveilig is. De IND kan je dan uitnodigen voor een korter gesprek over de redenen van jouw asielaanvraag. Lees hier meer over de verkorte procedure voor Syriërs:

De wachttijden voor het 2e gesprek zijn langer

In de algemene asielprocedure krijg je na een 1e gesprek ook nog een 2e gesprek met de IND. Dit gesprek gaat over de redenen waarom je gevlucht bent en asiel aanvraagt in Nederland. Ook voor dit 2e gesprek gelden lange wachttijden. Je moet op dit moment na je 1e gesprek gemiddeld nog 43 weken wachten op het 2e gesprek.

Volgens de Nederlandse wet mag de IND je zo lang laten wachten

Op 19 december 2023 liet de Nederlandse regering weten dat de IND in 2024 meer tijd krijgt om te beslissen over een asielverzoek. Eerder kreeg de IND 6 maanden om te beslissen over een asielaanvraag. Maar de IND krijgt dit jaar 9 maanden langer om te beslissen over jouw asielverzoek. 

Al 3 jaar achter elkaar krijgt de IND meer tijd van de overheid. Dit betekent dat voor alle asielaanvragen tussen 27 september 2022 en 1 januari 2025 de beslistermijn 15 maanden is. Binnen die tijd moet de IND het 1e en 2e gesprek met jou gevoerd hebben. En een beslissing nemen over jouw asielverzoek.

Dit kun je doen als de IND te laat is met beslissen

Wacht je al 6 maanden op je eerste gesprek en heb je toch geen gesprek met de IND gehad? Vraag dan aan een medewerker van

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
om contact op te nemen met de IND. Doet de IND echt te lang over jouw asielaanvraag? Dan kun je het volgende doen:

Is dit artikel nuttig voor jou?