Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Frank Candel samen met de raadsman van Vluchtelingenwerk Nederland in de rechtszaal

Uitspraak rechter: asielopvang moet beter

Gepubliceerd op: 20-12-2022 12:24
Deel dit artikel

De opvang van vluchtelingen moet menselijker. De rechtbank heeft dit beslist. VluchtelingenWerk Nederland spande een rechtszaak aan tegen het Centraal Orgaan voor Asielopvang (COA) en de Nederlandse Staat. Dat deed VluchtelingenWerk omdat zo'n 18.000 asielzoekers in slechte situaties zijn opgevangen.

Naar de rechter

Volgens VluchtelingenWerk Nederland (VWN) was de opvang van asielzoekers het afgelopen jaar veel te slecht. Niet omdat meer mensen een asielaanvraag deden, maar omdat de opvang jarenlang slecht is georganiseerd. De situatie lijkt ook niet te verbeteren. Daarom zag VWN geen andere oplossing dan een rechtszaak te starten. Dit gebeurde in augustus 2022.

Daarna werd de asielopvang nog slechter. VWN denkt dat nieuwe maatregelen van de regering tot nog meer (crisis)noodopvang leiden. VWN vroeg daarom aan de rechter om de Nederlandse Staat te dwingen om asielzoekers beter op te vangen. De opvang moet volgens VWN gebeuren volgens het Europees en internationaal recht.

De rechter besliste in oktober dat:

  • Asielzoekers niet meer in Ter Apel op straat mogen terechtkomen.

  • Alleenstaande kinderen (jonger dan 18 jaar) binnen 5 dagen uit Ter Apel moeten worden overgeplaatst naar kindvriendelijke opvanglocaties.

  • Kwetsbare mensen die asiel willen aanvragen, niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden geplaatst. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen, zwangere vrouwen en vluchtelingen met een trauma.

  • In alle opvanglocaties toegang moet zijn tot schoon drinkwater en gezond eten.

  • Kinderen in de (crisis)noodopvang binnen 4 weken onderwijs moeten krijgen. Ook moeten ze binnen 4 weken spullen hebben om mee te spelen.

  • Alle mensen die asiel willen aanvragen binnen 9 maanden in opvanglocaties moeten worden opgevangen. Iedere asielzoeker moet dan toegang hebben tot een schone opvanglocatie met toegang tot een douche, een wastafel met warm en koud water en een werkend toilet. Ook moeten zij een slaapkamer krijgen met een plafond, vier muren, een deur die je kunt sluiten en een raam.

Goede opvang is belangrijk

Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, noemt de uitspraak 'nog geen reden tot vrolijkheid'. Hij vindt het verdrietig dat een uitspraak van de rechter nodig is. De opvang zou goed geregeld moeten worden door de regering. Want goede asielopvang is volgens hem heel belangrijk.

'We zijn pas blij als niet één asielzoeker meer in een tent, gymzaal of evenementenhal hoeft te slapen', zegt hij. 'Aan een stevige uitspraak van de rechter hebben mensen die op straat slapen nu nog niets.'

Nog geen definitief besluit

De Nederlandse Staat is na de uitspraak van de rechter in hoger beroep gegaan. Dit betekent dat de Staat het oneens is met de uitspraak van de rechter. Daarom is er nog een rechtszaak over hetzelfde onderwerp geweest. Een andere rechter beslist hierover. 

Het is nog niet bekend wat de rechter na het hoger beroep beslist. Je leest het op RefugeeHelp wanneer de rechter een besluit heeft genomen.

Is dit artikel nuttig voor jou?