Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Nederlands varen in oranje kleding door de Nederlandse grachten.
Bron: Paula Abrahao / Flickr

Koningsdag: feest in het oranje

Gepubliceerd op: 19-4-2023 11:24
Deel dit artikel

Nederland viert de verjaardag van koning Willem-Alexander ieder jaar op 27 april. Deze nationale feestdag heet Koningsdag. De meeste mensen zijn dan vrij van werk. Hieronder lees je hoe Koningsdag wordt gevierd.

Koningsnacht

De avond voor Koningsdag staat bekend als Koningsnacht. Veel mensen gaan dan naar de kroeg of een café. Sommige kroegen regelen een speciaal programma met optredens van dj's of artiesten.

De koning bezoekt dit jaar Rotterdam

Ieder jaar brengt koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag een bezoek aan een stad of dorp in Nederland. Dit doet hij met zijn vrouw, koningin Máxima, dochters en andere familieleden. Dit jaar op donderdag 27 april 2023 gaan ze naar de stad Rotterdam.

Inwoners van Rotterdam ontvangen de koninklijke familie. Ze laten mooie dingen van de stad zien en organiseren traditionele Nederlandse spelletjes. De

Klik hier voor extra uitleg
NOS
zendt dit bezoek uit op televisie op NPO1.

Koningsdag in jouw woonplaats

Overal in Nederland vieren mensen Koningsdag. In de meeste dorpen en steden worden spelletjes en concerten georganiseerd. Veel mensen hebben oranje kleding aan. Want oranje is de kleur van het Nederlandse koningshuis. Mensen schminken ook Nederlandse vlaggetjes op hun gezicht.

Spullen verkopen of vinden op de vrijmarkt

Je mag tijdens Koningsdag je oude spullen op straat verkopen. Veel mensen leggen een kleedje neer waarop ze oud speelgoed, oude meubels of bijvoorbeeld cd's of boeken verkopen. Dit heet een vrijmarkt.

Wil je zelf spullen verkopen of op de vrijmarkt zoeken naar spullen? Vraag na waar de vrijmarkt is in jouw gemeente. En hoe lang van tevoren je een plek op de stoep mag reserveren voor het verkopen van spullen.

Verkoop van alcohol

Op Koningsdag is het vaak erg druk op straat. Veel mensen drinken alcohol in het openbaar. Dit mag officieel niet overal. Je kunt van de politie een boete krijgen als je ergens drinkt waar dat niet mag.

In sommige gemeenten moeten supermarkten zich aan strenge verkoopregels houden voor alcohol. Dan mogen ze bijvoorbeeld maar 1 blikje bier of fles wijn per persoon verkopen.

Goed om te weten

Er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden op Koningsdag. Daarover lees je hieronder meer:

Niet iedereen is vrij van werk
Andere tijden in het openbaar vervoer
Andere openingstijden van winkels
Is dit artikel nuttig voor jou?