• Start
  • Nederland mag je op dit moment niet terugsturen naar Italië
Een asielopvang in Italië
Bron: (Wikimedia Commons)

Nederland mag je op dit moment niet terugsturen naar Italië

Gepubliceerd op: 4-5-2023 10:25
Deel dit artikel

Nederland mag mensen die via Italië naar Nederland vluchtten, tijdelijk niet naar Italië terugsturen. Ook niet als ze al eerder in Italië zijn geregistreerd. Dit komt doordat er geen opvangplekken beschikbaar zijn in Italië.

Te groot risico dat Italië niet aan basisbehoeften voldoet

Dat besloot de

Klik hier voor extra uitleg
Raad van State
, de hoogste bestuursrechter van Nederland, in april 2023. Volgens de rechter is er een te groot risico dat Italië niet kan voorzien in de basisbehoeften van mensen in de opvang.

Het gaat hierbij om behoeften als onderdak, eten en water. Omdat dit in strijd is met het Europees recht, mag Nederland asielzoekers niet meer naar Italië terugsturen tot de situatie in Italië goed genoeg is.

Italië vraagt andere landen om geen mensen terug te sturen

Binnen Europa is afgesproken dat het eerste land waar je als vluchteling geregistreerd staat, verantwoordelijk is voor jouw asielaanvraag. Deze afspraak heet de

Klik hier voor extra uitleg
Dublinverordening
.

Als je in Nederland asiel aanvraagt, checkt de politie of je al eerder in een ander Europees land geregistreerd bent. Is dat het geval? Dan dient de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
een verzoek in om je over te dragen aan het andere land.

Dit gebeurde ook met Italië. Maar in december 2022 vroeg Italië aan alle EU-landen om mensen niet terug te sturen, ondanks de Dublinverordening. Omdat er in Italië te weinig opvangplekken zijn. Dit komt doordat Italië vaak het eerste land is waar mensen aankomen die naar Europa vluchten.

De IND mag je niet terugsturen naar Italië

De rechter besloot dat mensen niet naar Italië mogen worden gestuurd nadat de IND de asielaanvragen van 2 mannen niet wilde behandelen. De IND vond dat Italië verantwoordelijk was omdat de mannen al in Italië stonden geregistreerd.

Misschien behandelt Nederland jouw asielaanvraag niet

Heb jij in Nederland asiel aangevraagd, maar ben je eerder geregistreerd in Italië? De uitspraak van de rechter betekent niet dat Nederland automatisch jouw asielaanvraag behandelt. De IND vraagt Italië nog steeds om asielaanvragen over te nemen.

Nadat Italië de aanvraag accepteert, heeft Nederland nog 6 maanden om je terug te sturen naar Italië. Als de opvang in Italië binnen die tijd verbetert, kan het zijn dat je alsnog binnen 6 maanden naar Italië wordt gestuurd. Verbetert de opvang binnen die tijd niet? Pas dan is Nederland verantwoordelijk voor je aanvraag.

Is dit artikel nuttig voor jou?