Persoon met megafoon
Bron: Thirdman
Nieuws
Laat jouw stem horen tijdens de landelijke verkiezingen
Gepubliceerd op: 10-11-2023, 15:35

Bij het alternatieve stembureau mogen ook mensen zonder de Nederlandse nationaliteit stemmen. Zij kunnen niet officieel stemmen bij de landelijke verkiezingen. Daarom organiseert een aantal organisaties alternatieve verkiezingen. Lees hier hoe je meedoet.

Zo werken de verkiezingen in Nederland

Op 22 november worden de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland gehouden. Tijdens deze verkiezingen kiezen Nederlanders hun volksvertegenwoordigers die samen Nederland gaan besturen. Bij deze verkiezingen mogen alleen mensen stemmen die ouder zijn dan 18 en die een Nederlands paspoort hebben. 

Heb je asiel aangevraagd in Nederland of is je asiel afgewezen? Dan mag je niet meedoen aan de verkiezingen. Ook met een verblijfsvergunning asiel mag je niet stemmen. Dit betekent dat je geen officiële invloed hebt op de regels in Nederland die wel je leven en toekomst beïnvloeden.

Jij kunt je stem laten horen bij het alternatieve stembureau

Daarom organiseren Here to Support en

Stichting ROS
speciale verkiezingen met de naam "Your vote, my choice". Op verschillende plekken in Nederland kun je je politieke mening delen in het Alternatieve Stembureau. Hier kun je je ideeën en oplossingen voor Nederland opschrijven op speciale stembiljetten.

Deze ingevulde stembiljetten worden op 21 en 22 november uitgedeeld aan mensen die wel officieel mogen stemmen. Zo kunnen zij hun stem voor een politieke partij baseren op jouw ideeën. En zo kunnen zij jouw mening meenemen in hun officiële stem voor de verkiezingen.

Na de verkiezingen wordt jouw mening gedeeld met de nieuwe volksvertegenwoordigers

Na de verkiezingen worden de stembiljetten van het alternatieve stembureau ook gedeeld met de nieuwe volksvertegenwoordigers van Nederland. Zo horen zij toch jouw mening terwijl je officieel niet mocht stemmen.

Op deze locaties kun je stemmen

Bi deze locaties kun je meedoen aan de actie:

Here to Support in Amsterdam

Datums: woensdag 15 november en donderdag 16 november Tijden: 15 november van 13.00 tot 20.00 uur en 16 november van 13.00 tot 17.00 uur Adres: Afrikanerplein 1, Amsterdam Voor: Iedereen die in Nederland woont, maar niet mag deelnemen aan de officiële verkiezingen op 22 november.

Wereldhuis in Den Haag

Datum: 15 november Tijd: 17:30 - 20:30 uur

Adres: Hooftskade 87, Den Haag Voor: Mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen of die wel in Nederland wonen, maar geen asielvergunning hebben aangevraagd.

Vluchtelingen in de Knel in Eindhoven

Datum: 10 november tot 16 november Adres: Hoogstraat 301B, Eindhoven

Voor: Mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen of die wel in Nederland wonen, maar geen asielvergunning hebben aangevraagd.

Stichting GAST in Nijmegen

Datum: 13 november tot 17 november Adres: Tweede Walstraat 19, Nijmegen

Voor: Mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen of die wel in Nederland wonen, maar geen asielvergunning hebben aangevraagd.

Wat vind je van dit artikel?