Hotline support
go back
ONDERWIJS & TAAL

Het Nederlandse onderwijssysteem kan anders zijn dan je gewend bent. Deze bronnen kunnen je op weg helpen in het Nederlandse onderwijs voor kinderen en volwassenen, gratis cursussen, en hoe je je studie in Nederland kunt voortzetten.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Op deze pagina vind je meer informatie over het Nederlandse onderwijssysteem.

Informatie over onderwijs in Nederland

In Nederland is onderwijs heel belangrijk: voor veel beroepen kom je alleen in aanmerking als je bepaalde diploma’s hebt behaald. Daarom wil de Nederlandse overheid dat iedereen een diploma haalt.

Alle kinderen tussen de 5 en 18 jaar oud in Nederland moeten naar school, totdat ze een diploma hebben behaald.

Als je tussen de 16 en 18 bent en een diploma van de middelbare school hebt, hoef je niet meer verplicht naar school. Maar ook als je ouder dan 18 bent, kan het zijn dat je een diploma moet halen als je geen werk hebt en een uitkering aanvraagt. Voor asielzoekers zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden. Hieronder vind je meer informatie over onderwijs in Nederland


Het Nederlandse onderwijssysteem uitgelegd

Via deze link kun je een filmpje bekijken waarin het Nederlandse voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs wordt uitgelegd. Het filmpje is in het Engels.


Leerplicht in Nederland

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig in Nederland. Het maakt niet uit welke nationaliteit het kind heeft. Dit betekent dat zij verplicht naar school moeten. Het niet volgen van de leerplicht kan leiden tot hoge boetes voor de ouders van het kind.

Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo (middelbare school) of mbo (niveau 2 of hoger). De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die praktijkonderwijs gevolgd hebben. Of onderwijs hebben gevolgd in de vorm van dagbesteding op het speciaal onderwijs. Hoe het Nederlandse onderwijs in elkaar zit, lees je op de pagina Onderwijs en Taal.