Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support

Welkom in Nederland!

Dit is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

Welkom in Nederland!

Dit is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
Bewijs van verblijf ophalen
Maak een afspraak om je sticker of kaart op te halen.

Actuele informatie

.

Herdenken in de woonkamers van de Jaarbeurs

Op 24 februari 2023 werd er in de Jaarbeurs in Utrecht één jaar oorlog in Oekraïne herdacht. De Jaarbeurs werd voor velen vorig jaar het eindpunt van de vlucht en het begin van een leven in Nederland. Afgelopen vrijdag was deze plek opnieuw het punt waar Oekraïners en Nederlanders samenkwamen.

Informatie over verlenging van je sticker of pasje

De tijdelijke bescherming voor Oekraïense vluchtelingen is verlengd tot 4 maart 2024. De IND verstuurt je een brief met informatie over de verlenging van je sticker. Deze brief geldt samen met de sticker als bewijs dat je verblijf is verlengd. 

Belangrijke wijziging Tijdelijke Beschermingsrichtlijn voor niet-Oekraïense vluchtelingen

Vanaf 19 juli vallen vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit die daar een tijdelijke verblijfsvergunning hadden niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat betekent dat zij geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang, onderwijs, en medische zorg.

Vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit mogen half jaar langer blijven

Vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben, hebben tot 4 september 2023 recht op Tijdelijke Bescherming in Nederland. Eerst zouden zij tot 4 maart Tijdelijke Bescherming krijgen, maar dat is met een half jaar verlengd.

Wijzigingen in het leefgeld per 1 februari 2023

De Nederlandse overheid heeft veranderingen aangebracht aan de Regeling Opvang Ontheemden Oekraïne (RooO). Om de RooO beter te laten passen bij de regelingen voor leefgeld voor andere groepen in Nederland, heeft de Nederlandse overheid samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de RooO geëvalueerd en aangepast. In dit artikel lees je de exacte veranderingen in het leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Dit verandert er voor vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) is met 6 maanden verlengd voor vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent.

App Can’t Wait to Learn zorgt voor noodonderwijs

Met de app Can’t Wait to Learn kunnen Oekraïense kinderen blijven leren, waar ze ook zijn. Als naar school gaan op dit moment niet kan, biedt de app Can’t Wait to Learn een oplossing. 

Meer mogelijkheden om Nederlandse betaalrekening te openen 

Wie nog geen Nederlandse betaalrekening heeft, heeft vanaf maandag 3 oktober meer mogelijkheden om die te openen. Vanaf dat moment worden vier aanvullende soorten identiteitsbewijzen geaccepteerd.