Hotline support
go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 14 december 2022

Heb je mentale support nodig? Op deze pagina vind je waar je terecht kunt voor mentale support en hulp bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

Gratis & anonieme psychische hulp

Heb je psychische hulp nodig? Bij MIND Korrelatie kun je gratis en anoniem terecht bij professionele hulpverleners. De organisatie is van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook met een hulpverlener chatten, appen en mailen. Kijk voor alle openingstijden en contactgegevens op de website.


Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland biedt emotionele steun aan mensen die indirect worden geraakt door de oorlog in Oekraïne. Heeft u bijvoorbeeld familie, vrienden of kennissen in Oekraïne en heeft u vanwege de huidige situatie emotionele steun nodig, bezoek dan de website of bel 0900-0101.


Wat te doen bij psychische klachten

Als je psychische klachten ervaart, is het goed om dit te bespreken. Je kunt een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist. Ook kun je zelf een online specialist zoeken en informatie vinden op de website van NTVP. Deze informatie is beschikbaar in het Engels, Russisch en Oekraïens.

Meer informatie over psychische klachten lees je door op onderstaande button te klikken.


Psychische klachten bij kinderen

Kinderen kunnen last hebben van psychische klachten. Oorlog en vluchten is voor iedereen zwaar, ook voor kinderen. Stichting Kinderpostzegels heeft samen met sociaal werkers een flyer gemaakt voor ouders. In deze flyer staat informatie over het herkennen van psychische klachten bij je kind en wat je moet doen als je kind psychische problemen vertoont. De flyer is geschreven in het Nederlands en het Oekraïens.


Supportlijn voor jongeren

De Alles Oké? Supportlijn biedt support aan jongeren van 18 tot 25 jaar. Gratis en anoniem chatten en bellen (0800-0450) kan elke dag van 14.00 en 22.00 uur. Alles is bespreekbaar, ook in het Engels.


Videobellen met psychologen

Wereld Psychologen biedt vluchtelingen en hulpverleners gratis geestelijke gezondheidszorg aan. Via videobellen kan je overal in contact komen met iemand om jou te helpen.


Zelfmoordpreventie

Heb je hulp nodig? Neem contact op met je huisarts of bel met het gratis nummer: 0800-0113.


Rijksoverheid

Heb je psychologische ondersteuning nodig? Via onderstaande website van de Rijksoverheid vind je informatie over waar je terecht kunt.


Wijkteams

In Nederland heb je in elke gemeente een wijkteam. In een wijkteam zitten professionals met verschillende soorten kennis en ervaring om bewoners te helpen. Zij zijn er voor je als je mentale problemen hebt. Op onderstaande website vind je meer informatie over wijkteams. Vraag bij je eigen gemeente na hoe je het wijkteam in jouw buurt kunt bereiken.


Ukraine parenting

Merk je dat jouw kinderen de huidige situatie moeilijk vinden? Op de website van ‘Ukraine parenting’ zijn verschillende tips te vinden die ouders helpen bij het waarborgen van de veiligheid, steun en mentale gezondheid van hun kinderen.


Verslavingszorg in Nederland

In Nederland moet je een verwijzing krijgen van de huisarts om in aanmerking te komen voor verslavingszorg. Op de website van de GGZ-interventie staat een stappenplan hoe het behandelingsproces bij verslaving eruit kan zien. Daarnaast geeft Mainline trainingen en voorlichting over schadebeperking van drugs en hulp bij afkicken.


Kinderen helpen in crisistijd

Kinderen kunnen het door de oorlog in Oekraïne erg moeilijk hebben. Ukraine Parenting Resources heeft een flyer gemaakt voor ouders en voogden om kinderen te helpen met omgaan met de oorlog en het vluchten. Daarbij geeft de flyer ook advies hoe jij als ouder of voogd je kinderen veilig kan houden in het nieuwe land van verblijf. Je vindt in de flyer praktische tips over hoe je jezelf kan blijven verzorgen in een tijd die zwaar kan zijn voor je mentale gezondheid. De flyer is geschreven in het Engels en in het Oekraïens.


Hulp bij alcoholverslaving

Bij een verslaving aan alcohol sta je er niet alleen voor. De GGZ biedt verslavingszorg en kan je verder helpen. Plotseling stoppen met alcohol is erg gevaarlijk. Voor een behandeling heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Voor meer informatie kun je, ook zonder verwijzing, altijd chatten of bellen met de GGZ via de website.