Hotline support
go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Zwanger zijn en bevallen in Nederland

Alle informatie die je nodig hebt over je zwangerschap en de bevalling in Nederland vind je vanaf nu in een speciaal informatieboekje. Je vindt hierin onder andere informatie over de controles tijdens de zwangerschap en wat je kunt bespreken met de verloskundige of gynaecoloog. Ook lees je meer over je gezondheid en onderzoeken tijdens je zwangerschap. Het boekje is ontwikkeld door College Perinatale Zorg (CPZ) en is beschikbaar in het Oekraïens en het Nederlands. Het informatieboekje kun je hier downloaden.


Verloskundige Zorg

De zorg voor een aanstaande moeder en haar kind wordt vooral geleverd door een verloskundige. De verloskundige zorg is de zorg van voor, tijdens en na de bevalling. In Nederland zijn er veel zelfstandig werkende verloskundigen waarmee je een afspraak kunt maken. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basispakket van een zorgverzekering. Wanneer er een medische reden voor is, wordt de aanstaande moeder door de verloskundige doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.


Onbedoelde of ongewenste zwangerschap

Fiom biedt specialistische hulp bij onbedoelde of ongewenste zwangerschappen. Heb je hier persoonlijk mee te maken? Zij geven je niet alleen informatie op de website, maar bieden ook online advies aan, of je kunt een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. In de folder "Ik ben zwanger, wat moet ik doen?" vind je uitgebreide informatie over onbedoelde en ongewenste zwangerschappen. Een versie in het Oekraïens volgt nog. Je kunt bellen naar +31 88 126 4900 of mailen naar info@fiom.nl.


Seksuele gezondheid & anticonceptie

Meer weten over seksuele gezondheid? Zanzu biedt een tekstuele en op afbeeldingen gebaseerde gids over alle onderwerpen die te maken hebben met seksualiteit en seksuele gezondheid. Wil je meer weten over anticonceptie en het voorkomen van een zwangerschap? Bekijk de brochure van kenniscentrum Rutgers in het Oekraïens en Nederlands.


Gratis online ondersteuning voor zwangere vrouwen

Wil je de Nederlandse geboortezorg leren kennen? En andere zwangere Oekraïners ontmoeten? Vanaf juli organiseert CenteringZorg gratis online ondersteuning voor zwangere vrouwen die gevlucht zijn uit Oekraïne. De ondersteuning vindt plaats in groepsverband en in je eigen taal. Aanmelden? Ga naar onderstaande website van CenteringZorg.


Soa Aids Nederland

Op soaaids.nl kun je informatie vinden over seksuele gezondheid, hiv en soa’s. Hier lees je hoe jij je kan laten testen op hiv en soa’s in Nederland en waar je hulp en ondersteuning kunt krijgen voor het voorkomen of behandelen van hiv en soa’s. soaaids.nl is beschikbaar in drie talen, waaronder in het Nederlands (de link hierboven), Engels en Oekraïens.


Sense.info

Sense.info beantwoordt al je vragen over seks. Vooral als jij tussen de 12 en 25 jaar oud bent, kan deze site handig zijn voor jou om te bekijken. Op de site vindt je informatie over liefde, relaties, je lichaam, seks, de eerste keer, de pil, het condoom, soa’s, anticonceptiemiddelen en het aangeven van je grenzen. De site is beschikbaar in het Nederlands en Engels.


Man tot Man

De website Man tot Man biedt alle benodigde informatie voor homoseksuele mannen om een gezond seksleven te leiden. Hier vindt je alle informatie over soa- en hiv-testen, hoe je jezelf kunt beschermen tegen soa’s en ook tips voor betere seks. Man tot Man is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.


Sekswerk

Sekswerk is een legaal beroep in Nederland. Sekswerkers moeten hun werk wél onder veilige en vrije omstandigheden kunnen doen. De onderstaande website sekswerk.info legt je uit hoe je dit gezond en veilig doet. Doe je sekswerk en zit je in een onveilige situatie? Kijk welke organisatie je kan helpen op onze pagina Veiligheid.


Hulp met borstvoeding

Geef je borstvoeding of wil je die geven en zoek je hulp? Een specialist van de Nederlandse Vereniging Lactatiekundigen staat voor je klaar. Ook als je vragen hebt over borstvoeding of goed voorbereid wilt zijn. Je kunt een specialist in de buurt vinden via de kaart op de website van NVL. De website is alleen beschikbaar in het Nederlands. Hoe werkt het:

  1. Vul je woonplaats in. (Standaard staat de kaart op Utrecht.)

  2. Je kunt nu op de pijltjes in de kaart klikken. Boven de pijltjes verschijnt de informatie.

  3. Je kunt eventueel filteren op een categorie.

Ook kun je een afspraak maken bij een consultatiebureau bij jou in de buurt.