go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 12 juli 2022

De ondersteuning van gehandicapten verloopt via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Vluchtelingen kunnen dit ook aanvragen via het WMO-loket van de gemeente waar ze verblijven. In het algemeen ziet het proces er als volgt uit:

  1. Melden - Meld uw hulp- en ondersteuningsaanvraag bij het WMO-loket van uw gemeente. Bij de meeste gemeenten kunt u voor de WMO-aanvraag een online formulier invullen.

  2. Interview & Onderzoek - De gemeente plant een intakegesprek en doet onderzoek naar jouw situatie

  3. Advies - De gemeente geeft een advies waarin de benodigde hulp wordt gespecificeerd.

  4. Akkoord - U kunt akkoord gaan met het besluit, waarna verdere stappen worden gepland.

Andere optie voor ondersteuning is de huisarts of MEE-organisatie.

Zorgwijzer

De zorgwijzer geeft meer informatie over het WMO-aanvraagproces


MEE-Organisatie

Zij die hulp bij een handicap nodig hebben, hebben ook recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Hiervoor kan men terecht bij MEE: MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk. Op alle levensgebieden en in alle levensfasen, zodat zij zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw lokale MEE-organisatie


EnableMe Ukraine

EnableMe Ukraine biedt informatie, advies, en online ondersteuning voor mensen met lichamelijke en mentale of psychologysche beperkingen. Via EnableMe Ukraine kan je verder ook in contact komen met psychologen en leeftijdsgenoten. Heb jij een lichamelijke, mentale of psychologische beperking en heb jij advies, informatie of online ondersteuning nodig? Klik dan op de onderstaande link, beschikbaar in het Engels, Russisch en Oekraïens.


Slechthorenden

Swedoro (Stichting Welzijn Doven Rotterdam) vangt dove vluchtelingen op voor korte tijd. Ze kunnen daar even tot rust komen en kunnen er hun verhaal kwijt. Daarna gaan ze naar een andere locatie voor langere tijd.

Voor meer informatie over de ondersteuning van dove vluchtelingen uit Oekraïne kunt u schrijven naar supportukraine@dovenschap.nl