go back
RECHTSBIJSTAND & REGISTRATIE

Ben je net in Nederland aangekomen en ben je op zoek naar informatie over juridische procedures? Hieronder vind je informatie over asielprocedures in Nederland, het aanvragen van een visum, rechtsbijstand en hulp bij terugkeer naar eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 12 juli 2022

Heb ik een advocaat nodig?

In de meeste gevallen heb je in Nederland geen advocaat nodig. De weg naar de rechter is meestal de laatste oplossing bij een juridisch probleem. Heb je een juridische vraag of heb je juridische ondersteuning nodig? In dat geval kan je contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij geven gratis juridisch advies en kunnen je doorverwijzen naar een advocaat of mediator als dat nodig is.


Hoeveel kost een advocaat?

De tarieven van advocaten verschillen per rechtsgebied en per kantoor, maar gemiddeld kost een advocaat tussen de 200 en 300 euro per uur. Dit bedrag kan ook hoger uitvallen.


Wat is een pro-Deoadvocaat?

Een pro-Deoadvocaat is een advocaat die jou bijstaat, maar (gedeeltelijk) door de overheid wordt betaald. Een pro-Deoadvocaat heeft dezelfde opleiding gehad als elke andere advocaat en is dus net zo goed. Je hebt niet altijd recht op een pro-Deoadvocaat. Dit is afhankelijk van je inkomen en je vermogen en wordt beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Als je recht hebt op een pro-Deoadvocaat, Dan krijg je een zogeheten toevoeging. Je betaalt in dat geval een kleine eigen bijdrage en de rest wordt betaald door de overheid. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je zaak. Voor meer informatie over pro-Deoadvocaten kun je de website van de Raad voor Rechtsbijstand raadplegen.


Waar kan ik terecht met een juridische vraag?

Het Juridisch Loket geeft gratis eerstelijns juridisch advies. Bijvoorbeeld over verblijfsrecht, werk, ontslag, recht op uitkeringen, vreemdelingenrecht, wonen, echtscheiding of consumentenrecht. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen terecht voor juridisch advies tijdens het inloopspreekuur, aan de telefoon (0900-8020 €0,10 p/min) of via de mail, en eventueel een afspraak. Advies is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.


Waar vind ik een asiel- of migratierecht advocaat?

Zoek je een advocaat op het gebied van migratie- en/of asielrecht? Bekijk dan:


Wie bieden rechtsbijstand voor kinderen?

Hieronder vind je informatie over organisaties die waarborgen dat de rechten van kinderen worden gerespecteerd:

  • Defence for children komt op voor de rechten van alle kinderen in zowel het binnen- als het buitenland. Via hun Kinderrechtenhelpdesk verlenen zij juridische steun aan kinderen van wie de rechten geschonden dreigen te worden. Ga naar website

  • De Kinderombudsman monitort of de rechten van kinderen worden nageleefd door de overheid en andere organisaties in Nederland. Je kan een klacht indienen wanneer je een probleem hebt met de overheid, je school of een organisatie in de kinderopvang, jeugdhulp of gezondheidszorg. De contactgegevens vind je op de website. Ga naar website