Hotline support
go back
REIZEN

Heb je vragen over reizen binnen Nederland of binnen Europa? Op deze pagina vind je informatie over het reizen naar Nederland, het openbaar vervoerssysteem binnen Nederland, auto’s en hulp bij terugkeer naar het eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: maandag 23 januari 2023

Vanwege de ingewikkelde juridische positie van vluchtelingen uit Oekraïne is nog veel onduidelijk rondom auto's en verzekeringen. Het is mogelijk dat de regels omtrent aansprakelijkheidsverzekeringen nog worden aangepast. We raden aan om de ontwikkelingen nog even af te wachten en bij problemen contact op te nemen met de verzekeraar.

Autorijden in Nederland

Op dit moment mogen vluchtelingen uit Oekraïne hun Oekraïense auto in Nederland gebruiken zonder de auto te registreren. Dit is een uitzondering op de normale regels.

Normaal gesproken mogen mensen uit een land buiten de Europese Unie hun auto zes maanden in Nederland gebruiken zonder dit aan te geven. Wie de auto langer dan zes maanden in Nederland wil gebruiken, moet 'invoeraangifte' doen. Nadat de auto in Nederland is geregistreerd, moeten mensen twee soorten belasting betalen: 

 • Belasting van Personenauto’s of Motorrijwielen (BPM) 

 • Motorrijtuigenbelasting (MRB)

De Nederlandse overheid heeft nog niet besloten of vluchtelingen uit Oekraïne hun auto in Nederland moeten gaan registreren. Je mag op dit moment dus gewoon je Oekraïense auto gebruiken in Nederland. Je hoeft geen invoeraangifte te doen en geen belasting over je auto te betalen. 

Het kan zijn dat dit verandert. Je kunt bellen naar de Belastingdienst om hiervan op de hoogte te blijven. De Belastingdienst vraagt jou om een aantal gegevens (BSN-nummer, je adresgegevens en je voertuiggegevens) en belt je terug als er meer duidelijk is. 

Het nummer van de BelastingTelefoon Douane is: (0800) 01 43. Je kunt gratis bellen van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 17.00 uur.


Het rijbewijs

Momenteel kan je met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland. Normaal gesproken moet je na 185 dagen een Nederlands rijbewijs halen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Op 7 juli 2022 is een voorstel aangenomen van de Europese Commissie waarin werd opgeroepen mensen met een Oekraïens rijbewijs, die onder de Tijdelijke Bescherming vallen, hun rijbewijzen te laten behouden. Daarnaast zullen Oekraïense rijbewijzen kunnen worden verlengd. Hiervoor moet zelfstandig contact worden gezocht met de verantwoordelijke, Oekraïense, autoriteit. Mensen die hun Oekraïense rijbewijs zijn verloren kunnen, na een verificatie bij de Oekraïense autoriteiten, een nieuw Europees rijbewijs krijgen.

Oekraïense rijbewijzen die vóór 2022 zijn verlopen, moeten door de Oekraïense autoriteiten worden verlengd. Oekraïense rijbewijzen die in 2022 zijn verlopen worden door Oekraïne (en daardoor ook de EU) als nog steeds geldig geacht.


Een auto kopen in Nederland

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen in Nederland een auto kopen. In Nederland worden auto’s meestal tweedehands gekocht bij een autodealer of via het internet. Wees bij het kopen van een auto altijd kritisch. De ANWB heeft een pagina met handige tips voor het kopen van een auto. Op het moment dat je in Nederland een auto met een Nederlands kenteken bezit, moet je een WA-verzekering afsluiten en motorrijtuigenbelasting betalen. Daarnaast kan het zijn dat de auto die je koopt een apk-goedkeuring nodig heeft. De verkoper van de auto kan je vertellen of de auto nog een geldige apk-goedkeuring heeft. Als laatste moet je bij het kopen van een auto het kenteken overschrijven. Dit kan op afspraak bij een RDW-balie. Hiervoor heb je nodig:

 • Een geldig buitenlands legitimatiebewijs; en

 • Een uittreksel uit de BRP met daarop je BSN.

Dit uittreksel kan je aanvragen bij de gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW of van de Rijksoverheid.


Autoverzekering

Wat betreft de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering geldt dat sommige auto’s uit Oekraïne alleen in Oekraïne verzekerd zijn. Vluchtelingen die met hun eigen auto naar Nederland zijn gekomen, moeten in dat geval een aanvullende verzekering afsluiten. Verzekeraar de Vereende heeft hiervoor een verzekeringsoplossing in de vorm van een Korte Termijn Verzekering, waarbij je een WA-dekking krijgt voor maximaal 3 maanden.

Daarnaast biedt Allianz een gratis kortlopende verzekering voor vluchtelingen uit Oekraïne in verschillende doorreislanden in Europa. Voor vluchtelingen is het soms ook mogelijk om contact op te nemen met hun eigen (of een andere) verzekeraar in Oekraïne. Een aantal Oekraïense verzekeraars is nog actief. Zij kunnen verzekeringen uitgeven met een dekking voor heel Europa en tegen een gunstiger tarief. Ook kunnen aflopende verzekeringen mogelijk nog worden verlengd. Zie de onderstaande website voor meer informatie.


Belasting over motorrijtuigen

Heb je je auto meegenomen van Oekraïne naar Nederland? Op de site van de belastingdienst vind je alle informatie over de regels voor de belastingen en je motorrijtuig met een buitenlands kenteken.

Als je Oekraïne hebt verlaten wegens de Russische invasie van Oekraïne, hoef je tot en met 3 maart 2024 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) of belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) te betalen. Het is belangrijk dat het voertuig waarmee je naar Nederland bent gekomen staat ingeschreven in het Oekraïense kentekenregister.

Heb je in Nederland een auto gekocht? Dan moet je wél mrb en bpm betalen.


Pech onderweg

Als je op de snelweg te maken krijgt met pech is het belangrijk dat je jezelf zo snel mogelijk in veiligheid brengt. Hieronder staat wat je moet doen als je pech krijgt op de snelweg.

 • Rijd, als het mogelijk is, door naar een parkeerplaats of een tankstation.

 • Lukt dit niet, zet dan de alarmlichten aan, parkeer de auto zo dicht mogelijk bij de rechter vangrail en draai de voorwielen naar de vangrail toe.

 • Laat daarbij genoeg ruimte dat jij en andere inzittenden rechts kunnen uitstappen.

 • Ga samen met de overige inzittenden zo snel mogelijk achter de vangrail staan. Het liefst met een veiligheidshesje aan.

 • Bel vanaf die plek een pech hulpverlener, zoals de Wegenwacht of een andere officiële hulpverlener. In geval van nood of een onveilige situatie kun je ook bellen met de Landelijke Informatielijn (0800-8002)

 • Dreigt er onmiddellijk gevaar, bel dan 112.

Geef bij een ongeval of pech door waar je precies bent. Deze informatie vind je op het dichtstbijzijnde afstandspaaltje aan de rechterkant van de snelweg. Een afstandspaal is een paal die langs wegen staat en waarop de afstand tot een bepaald startpunt is aangegeven. Zo staat er in Nederland een afstandspaal ook wel hectometerpaal genoemd op elke 100 meter op grotere wegen. Vermeld de nummers op het afstandspaaltje en of je aan de linker- of rechterzijde van de weg bent.


Verkeersregels

Het is belangrijk dat je weet hoe je in Nederland in verkeerssituaties moet handelen om ongelukken te voorkomen. Hieronder lees je een aantal regels die belangrijk zijn in het Nederlandse verkeer:

 • Rechts rijden en voorrang verlenen

•In Nederland moet al het verkeer rechts houden.

•Bij kruisingen en zijwegen heeft verkeer van rechts altijd voorrang, tenzij verkeersborden of -tekens anders aangeven.

•Als je wilt invoegen of een rotonde op wilt rijden, moet je voorrang verlenen.

•Ambulances, politie en brandweerauto's met blauw zwaailicht en sirene hebben altijd voorrang.

 • Andere verkeersregels:

•Voor een rood verkeerslicht moet je stoppen.

•In een auto ben je verplicht de autogordel te dragen, ook als passagier.

•Een voertuig dat van richting verandert, moet richting aangeven. Een motorvoertuig doet dit met een oranje knipperlicht. Een fietser steekt zijn arm uit.

•Voetgangers moeten op de stoep lopen en oversteken op een zebrapad. Als er geen stoep is kun je het beste langs de linkerkant van de weg lopen.

•Het is levensgevaarlijk om te lopen en te fietsen op (auto)snelwegen en spoor- en trambanen. Daarom is dit verboden.

•Zodra het schemerig wordt, moet elk voertuig voor- en achterverlichting aanzetten. Dit geldt ook voor fietsen.

•Voor overtreding van de regels kan de politie je een boete geven.

Je vindt een handig overzicht van verkeersregels en -borden in dit PDF-document. Deze is beschikbaar in het Engels.


Parkeren in Nederland

Parkeren is duur in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Het gemiddelde tarief in Nederland is €2,80 per uur, maar reken op €3,00 - €4,00 in plaatsen als Utrecht, Den Haag en Rotterdam en tot €7,50 in Amsterdam. Hoe verder je van het centrum bent, hoe goedkoper het wordt.

Blauwe stoepranden, de zogenaamde "Blue Zones" zijn gebieden waar je niet hoeft te betalen om te parkeren. Als je een blauwe kaart hebt, mag in deze zones een paar uur gratis parkeren. Op deze kaart geef je aan hoe laat je aangekomen bent op de parkeerplek. De kaart koop je bij politiebureaus, benzinestations of tabakswinkels.

Voor betaald parkeren is mobiel parkeren een optie. Hiervoor gebruik je een app waarmee je goedkope parkeerplekken vindt. Bijvoorbeeld met ANWB Onderweg en Parkmobile. Met de app reken je je parkeergeld per minuut af.

Meer informatie over parkeren in Nederland lees je op de website van expat republic.


Verkeersboetes

Wanneer je een verkeersboete krijgt, wordt deze naar het adres gestuurd waarop het voertuig auto staat ingeschreven. Als je voertuig nog in Oekraïne staat ingeschreven, gaat de boete automatisch daar naartoe.