go back
WERK & INKOMEN

Heb je vragen over werk en inkomen in Nederland? Deze bronnen helpen je op weg.

Refugee Work logo

Je hebt talent, ervaring, doorzettingsvermogen, en wilt in contact komen met werkgevers

Aanmelden

Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 30 november 2022

Soorten verlof

Op de website van de Rijksoverheid is een overzicht te vinden van alle soorten verlof die je, als je een baan hebt, kunt aanvragen in Nederland. Denk aan zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof of zorgverlof. Via de onderstaande link kun je dit overzicht bekijken.


Minimumloon

Werknemers hebben vanaf 21 jaar recht op een minimumloon. Dit gaat om brutobedragen, in werkelijkheid gaan er nog belastingen en premies vanaf. Het loon per maand is afhankelijk van de werkweek, vaak zijn er in Nederland werkweken van 36, 38 en 40 uur. Zie voor meer informatie over minimumloon en de website van Rijksoverheid.


Reiskostenvergoeding

Als je werk niet bij jou in buurt zit, maak je waarschijnlijk gebruik van de auto of het openbaar vervoer om op werk te komen. De reiskosten van en naar je werk kunnen duur zijn. Jouw werkgever kan je een reiskostenvergoeding aanbieden. Dit is een tegemoetkoming in de kosten die jij maakt om op werk te komen. Vraag hier altijd naar wanneer je een contract tekent bij een toekomstige werkgever. 

Bij reizen met eigen vervoer, carpoolen of openbaar vervoer kan een werkgever belastingvrij maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden. Als je werkgever meer dan 0,19 per kilometer vergoedt, dan geldt alles boven deze 0,19 als loon en wordt daarom, net als de rest van je loon, belast. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Bij reizen met openbaar vervoer kan de werkgever ook het gehele bedrag van je reiskosten vergoeden.

Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer dan kan de werkgever kiezen tussen het belastingvrij vergoeden van:

  • De werkelijk gemaakte reiskosten (bijvoorbeeld de prijs van je treinkaartje); of

  • Het aantal gemaakte kilometers tot maximaal € 0,19 per kilometer.

Weet je niet hoe jouw werkgever de kosten van het openbaar vervoer vergoedt? Je kan dit altijd teruglezen in je contract of navragen bij je werkgever. 


Werken en leerplicht tot 18 jaar

In Nederland zijn kinderen tussen 5 en 16 jaar leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en voor kinderen van asielzoekers. Wanneer jongeren nog geen middelbare schooldiploma hebben, zijn ze leerplichting tot ze 18 zijn.

Als je tussen 13 en 16 jaar bent, mag je een bijbaantje hebben. Hierbij gaat het om licht werk. Bijvoorbeeld klusjes doen in de buurt, oppassen, vakken vullen in de supermarkt, groente en fruit plukken of reclamefolders bezorgen.

Als je 16 of 17 jaar bent, mag je bijna elk soort werk doen. Met een uitzondering op gevaarlijk werk. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen. Bovendien mag het werk je niet tegenhouden om naar school te gaan. Er zijn ook gevaarlijke werkzaamheden die je wel mag uitvoeren, maar dan alleen onder deskundig toezicht.

Vanaf 18 jaar mag je alle soorten werk uitvoeren. In veel gevallen moet je wel in het bezit van de juiste diploma's of certifcaten.


Werken in Nederland

Als je in Nederland gaat werken en wonen, moet er veel geregeld worden. Op de website van work in NL staat hier heel veel informatie over. Op de website staan ook links naar de juiste organisaties om je te helpen met eventuele vragen. Ook voor andere vragen over je rechten en plichten kun je terecht op de website van Work in NL. De website is beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.