Een vrouw schrijft op een notitieblok naast haar laptop
Bron: Roberto Hund
Information
Dit moet je weten over inburgeren
Laatst gewijzigd: 18-1-2024 10:01

Heb je een verblijfsvergunning en ben je tussen de 18 en 67 jaar oud? Dan moet je van de overheid Nederlands leren en de Nederlandse samenleving leren kennen. Dit heet inburgeren. Lees hier wanneer en hoe je start met inburgeren.

Je moet inburgeren als je een verblijfsvergunning asiel hebt

Ben je tussen de 18 en 67 jaar en heb je een verblijfsvergunning asiel? Dan moet je van de Nederlandse overheid inburgeren. Inburgeren betekent dat je Nederlands leert en leert over de Nederlandse samenleving.

Je moet hiervoor cursussen volgen en inburgeringsexamens doen.

Klik hier voor extra uitleg
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
regelt de inburgering in Nederland.

Je krijgt een brief van DUO over inburgeren

Nadat je een verblijfsvergunning hebt gekregen krijg je een brief over inburgeren. Deze brief krijg je binnen 8 weken per post van DUO.

Meestal krijg je een brief waarin staat dat je moet inburgeren. En hoe lang je de tijd hebt om in te burgeren. Soms krijg je 2 brieven: een brief waarin staat dat je moet gaan inburgeren en een brief waarin staat hoeveel tijd je hebt om in te burgeren.

Deze regels gelden voor jou

Nederland heeft 2 verschillende inburgeringssystemen. Beide systemen hebben andere regels: het inburgeringsstelsel sinds 2013 en het inburgeringsstelsel 2021.

Om te weten welke regels voor jou gelden, kijk je naar de brief van de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
waarin staat dat je een verblijfsvergunning krijgt. Deze brief heet een 'beschikking'. In de brief staat welk inburgeringssysteem voor jou geldt.

Ook in jouw persoonlijk dossier op inburgeren.nl staat welk systeem van inburgering voor jou geldt.

Kies hieronder welk inburgeringsstelsel voor jou geldt om informatie te krijgen over inburgeren in jouw persoonlijke situatie:

Deze belangrijke informatie staat in de brief

De brief die je krijgt van DUO is belangrijk. In de brief staan 3 dingen over jouw inburgering die je later nodig hebt:

 • Wanneer je moet starten met inburgeren.

 • Hoeveel tijd je hebt om in te burgeren. De overheid noemt dit de 'inburgeringstermijn'. Meestal heb je 3 jaar om in te burgeren.

 • In Nederland zijn er 2 verschillende systemen voor inburgering. In de brief van DUO staat in welk systeem jij moet inburgeren.

Soms hoef je niet in te burgeren

Je hoeft niet in te burgeren als:

 • je jonger bent dan 18 jaar of ouder dan 67 en recht hebt op pensioen.

 • je binnen een bepaalde tijd je schooldiploma op minimaal niveau

  Klik hier voor extra uitleg
  mbo 2
  haalt.

 • je een lichamelijke of mentale beperking hebt waardoor je niet kunt inburgeren. DUO moet goedkeuren dat je niet inburgert.

 • je andere persoonlijke redenen hebt waardoor je niet kunt inburgeren. Bijvoorbeeld doordat je voor iemand zorgt die een lichamelijke of mentale beperking heeft. DUO moet goedkeuren dat je niet inburgert.

Je moet inburgeren volgens 1 van de 2 wetten

Er zijn in Nederland 2 verschillende wetten voor inburgeren. In de brief van DUO staat welke wet en dus welk inburgeringsstelsel voor jou geldt. Kies hieronder welk inburgeringsstelsel dat is om informatie te krijgen over jouw persoonlijke situatie:

Wat vind je van dit artikel?