Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Een vrouw schrijft op een notitieblok naast haar laptop

Bron: Roberto Hund

Zo werkt de inburgering

Laatst gewijzigd: 30-5-2023 12:25
Deel dit artikel

'Inburgeren' doe je om de Nederlandse taal te leren. Ook leer je over de Nederlandse samenleving. Deze inburgering duurt normaal maximaal 3 jaar. Na je inburgering kun je studeren of werken in Nederland.

Inburgeren is verplicht

Heb je een verblijfsvergunning asiel hebt en ben je tussen de 18 en 67 jaar? Dan start je met 'inburgeren'. Dit is verplicht. Je moet binnen een bepaalde tijd (meestal 3 jaar) een inburgeringscursus volgen en examens maken. Of je moet minimaal een diploma behalen op mbo-niveau 2.

Beginnen met inburgeren

Van de

Klik hier voor extra uitleg
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
krijg je een brief over de start van je inburgering. In deze brief staat hoeveel tijd je hebt voor je inburgering. Dit heet 'inburgeringstermijn'. Die termijn is meestal 3 jaar.

Je moet je inburgeringsdiploma halen vóór het einde van je inburgeringstermijn. DUO kan je een boete geven als je niet op tijd klaar bent met inburgeren.

Deze regels gelden voor jou

Nederland heeft 2 verschillende inburgeringssystemen. Beide systemen hebben andere regels: het inburgeringsstelsel sinds 2013 en het inburgeringsstelsel 2021.

Om te weten welke regels voor jou gelden, kijk je naar de brief van de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
waarin staat dat je een verblijfsvergunning krijgt. Dit heet een 'beschikking'.

In de brief van DUO en in je persoonlijk dossier op inburgeren.nl staat ook welk systeem van inburgering voor jou geldt.

Kies hieronder welk inburgeringsstelsel voor jou geldt om informatie te krijgen over inburgeren in jouw persoonlijke situatie:

Heeft dit artikel jou geholpen?