• Home
  • De gemeente nodigt je uit voor een gesprek
Een man praat met een medewerker van de gemeente.
Bron: VluchtelingenWerk Nederland / Goedele Monnens
Informatie
De gemeente nodigt je uit voor een gesprek
Laatst gewijzigd: 8-2-2024, 10:30

Heb je een brief gekregen over je inburgering? Dan nodigt de gemeente waar je woont of gaat wonen je uit voor een gesprek. Je krijgt een contactpersoon bij de gemeente met wie je een aantal gesprekken hebt over de inburgering.

Je bent verplicht om naar de afspraak te komen

Je ontvangt de uitnodiging van de gemeente per brief. In die brief staat een datum wanneer je naar de gemeente moet komen voor je 1e gesprek. Je bent verplicht om naar die afspraak te komen. Kun je niet op de datum die in de brief staat? Neem dan contact op met de gemeente.

Je onderzoekt met de gemeente hoe jij het beste kunt inburgeren

Je kunt op verschillende manieren inburgeren. Samen met jouw contactpersoon bij de gemeente ga je in een paar gesprekken onderzoeken wat het beste bij jou past.

De startdatum van deze gesprekken verschilt voor iedere gemeente. In sommige gemeenten heb je de 1e afspraak als je nog in een

asielzoekerscentrum (AZC)
woont. In andere gemeenten beginnen de gesprekken pas wanneer je een woning hebt gekregen in de gemeente.

Je maakt een verplichte toets

Tijdens de gesprekken met de gemeente maak je ook een toets. Met deze toets onderzoekt de gemeente welke manier van inburgeren het beste bij jou past. De uitslag geeft een inschatting of je binnen 3 jaar Nederlands op taalniveau

B1
kunt halen.

Deze toets is verplicht. Je kunt een boete krijgen van de gemeente als je er niet aan deelneemt.

Wat vind je van dit artikel?