Een stethoscoop met een rood hartje

Informatie en zorg voor seksuele gezondheid

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:45

Ben je op zoek naar zorg en informatie over seksualiteit? Bijvoorbeeld over veilige seks, een ongewenste zwangerschap of over SOA’s. Lees hier over zorg en informatie rondom seksualiteit in Nederland.

Seksuele gezondheid gaat over je lichaam en je gevoel

Seksuele gezondheid is dat ieder mens plezierige en veilige seksuele ervaringen heeft en zich daar goed bij voelt. Seksuele gezondheid heeft te maken met je lichaam en je emoties als het gaat om seksualiteit. Het gaat over een heleboel onderwerpen. Bijvoorbeeld over: 

  • veilige seks

  • zwanger worden en zijn op een manier die voor jou prettig is

  • je emotioneel goed voelen in een relatie

  • begrijpen hoe seks werkt en toestemming geven voor seks

  • seksuele zorg en informatie voor transgenders

In dit artikel gaan we in op de onderwerpen waar de meeste vragen over zijn rondom seksualiteit. Veilige seks, soa’s en ongewenste zwangerschap.

Dit kun je doen om veilige seks te hebben

Wil je geen soa’s krijgen, iemand niet zwanger maken of zelf niet zwanger worden? Dan moet je altijd veilige seks hebben. Veilige seks is seks waarbij je je goed voelt en voorkomt dat je ongewenst zwanger raakt of iemand ongewenst zwanger maakt. En dat je voorkomt dat je seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) krijgt. SOA’s zijn besmettelijke ziektes die je aan iemand anders kunt geven als je onveilige seks hebt.

Dit kun je doen om je veilig te voelen tijdens seks:

  • Doe geen dingen die je niet wilt en doe wel dingen die je wel wilt. 

  • Vraag je partner of die seks wil hebben.

  • Overleg met je partner wat jullie samen gaan doen om zwangerschap en/of soa’s te voorkomen. 

  • Als je je tijdens de seks niet prettig voelt. Zeg het tegen je partner en stop. 

Lees hier wat je nog meer moet weten in de volgende situaties:

Zwangerschap voorkomen
Soa's voorkomen
Opties na onveilige seks
Opties na een onprettige seksuele ervaring
Informatie over seksuele gezondheid voor lhbtqia+-personen

Dit kun je doen als je ongewenst zwanger bent

Een ongewenste zwangerschap is een zwangerschap die je niet wilt. Je kunt meerdere redenen hebben om niet zwanger te willen zijn. Bijvoorbeeld omdat je als vrouw zwanger bent van iemand van wie je niet zwanger wilt zijn, omdat de zwangerschap niet gepland is of omdat je niet de mogelijkheden hebt om een kind op te voeden. 

In geval van een ongewenste zwangerschap kun je naar de huisarts gaan. De huisarts kan je informeren over keuzes zoals behoud van de zwangerschap, adoptie en abortus. En doorverwijzen naar de zorg die jij nodig hebt, bijvoorbeeld naar een gynaecoloog, adoptiebureau of zwangerschapskliniek. De huisarts kan jou niet dwingen tot een beslissing en is er om jou te helpen en informatie te geven. 

Abortus is legaal in Nederland en veilig. Na een abortus kun je nog steeds opnieuw zwanger raken en de kans op problemen na de behandeling is heel klein. Volgens de wet mag je tot 24 weken je zwangerschap afbreken, namelijk totdat de vrucht buiten je lichaam zou kunnen overleven. In de praktijk helpen artsen je tot 22 weken. Ook is er gratis emotionele hulp beschikbaar als je besluit de zwangerschap af te breken. Er zijn dan mensen die je emotioneel kunnen helpen met het verwerken van de abortus.

Helpt dit artikel jou?