• Home
 • Wonen
 • Dit kun je doen als je ontevreden bent over de opvang
Twee kinderen lopen over het terrein van een opvang voor vluchtelingen
Bron: ANP
Informatie
Dit kun je doen als je ontevreden bent over de opvang
Laatst gewijzigd: 28-3-2024, 08:49

Ben je ontevreden over de opvang waar je verblijft? Dan kun je in gesprek gaan met het COA of de gemeente, klagen of protesteren.

Het COA of de gemeente regelt jouw opvang

Als je in Nederland asiel aanvraagt of wilt aanvragen, moet het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
zorgen voor jouw onderdak. Deze opdracht heeft het COA van de Nederlandse overheid gekregen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de eisen waar de opvang aan moet voldoen. Niet elke opvanglocatie in Nederland is van het COA. Soms is de gemeente verantwoordelijk.

Ontevreden over de omstandigheden in de opvang

Het kan zijn dat jij de omstandigheden op een opvanglocatie niet goed vindt. Slechte omstandigheden zijn bijvoorbeeld:

 • Een opvang is niet geschikt voor verblijf. Het is er te koud, vies of er is weinig privacy.

 • De kwaliteit van het eten in een opvang is niet goed.

 • Er is geen onderwijs voor kinderen onder de 18 jaar.

 • Er zijn te weinig activiteiten op een opvang.

In gesprek met medewerkers van de locatie

Ben jij ontevreden over jouw opvang door een van bovenstaande redenen? Of over iets anders? Dan kun je eerst een gesprek voeren met de locatiemedewerker van jouw opvang. Geef aan dat je wilt praten over de problemen op de opvang.

Je kunt dit gesprek voorbereiden. Bijvoorbeeld door de problemen voor jezelf op een rij te zetten. Als je zelf al oplossingen weet voor de problemen, kun je die er ook bij zetten.

Zijn de faciliteiten in de opvang niet goed?
Is de kwaliteit van het eten niet goed?
Zijn er te weinig activiteiten te doen op jouw opvang?
Is er geen onderwijs voor kinderen onder de 18 jaar?

Een klacht indienen

Kun je niet in gesprek met het COA of de gemeente? Of heeft het gesprek jouw verblijf in de opvang niet verbeterd? Je kunt dan een klacht indienen tegen het COA of de gemeente over de opvang. Je kunt een klacht indienen om verschillende redenen.

Klagen bij het COA

Een klacht indienen bij het COA kan op twee manieren:

 • Je kunt hiervoor het klachtenformulier van het COA gebruiken. De klachtenregeling van het COA is niet bedoeld voor klachten over bewoners. Hierover kun je contact opnemen met een COA-medewerker op de locatie.

Klachtenformulier COA
Hier vind je het klachtenformulier van het COA in het Nederlands. De brief lever je in bij de manager van je locatie of bij de afdeling Juridische zaken van het COA.

 • Je kunt ook per brief een klacht indienen bij het COA. Je brief of e-mail moet in het Nederlands of Engels geschreven zijn. Je stuurt je brief of e-mail naar: Team Juridische zaken Postbus 30203 2500 GE Den Haag info@coa.nl

Klagen bij de gemeente

Wordt jouw opvang beheerd door de gemeente en niet door het COA? Dan moet je een klacht indienen bij de gemeente. Hoe je een klacht kunt indienen, hangt af van de gemeente. Soms vind je op de opvang informatie over hoe je jouw gemeente kunt bereiken.

Contactgegevens gemeenten
Op deze website staan de contactgegevens van alle gemeenten in Nederland. Zoek hier de naam van de gemeente waar jouw opvang is. Je kunt contact opnemen met de gemeente via de mail, post of via de telefoon. Contact opnemen kan meestal alleen in het Nederlands of Engels.

Dit kun je doen als je klacht niet wordt opgelost

Demonstreren over de opvang

Als je ontevreden bent over de opvang mag je ook protesteren. In Nederland staat het recht om te protesteren in de Nederlandse grondwet. Dit valt onder de vrijheid van meningsuiting die geldt in Nederland. Ook als je nog geen verblijfsvergunning asiel voor 5 jaar hebt, mag je protesteren.

Wil je protesteren? Dan zijn deze punten belangrijk voor jou:

 • Je moet de gemeente vertellen dat je gaat protesteren. Doe dit 48 uur van te voren via de website van jouw gemeente. De gemeente moet jouw protest namelijk ondersteunen. Als je bijvoorbeeld verkeersregelaars nodig hebt voor jouw protest, moet de gemeente dit voor jou regelen. Als je in je eentje gaat protesteren hoef je dit niet te laten weten.

 • Je hebt geen vergunning nodig om te protesteren. Je hebt ook geen toestemming nodig van de overheid. 

 • De politie mag jouw protest niet zomaar afbreken. Alleen de burgemeester van de gemeente kan een beperking opleggen aan jouw protest of het verbieden. 

 • Terwijl jij demonstreert moet de politie jou beschermen tegen publiek.

Wat vind je van dit artikel?