Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Iemand houdt een bankpas naast een laptop. Op de achtergrond liggen een rekenschrift en een telefoon.

Bron: Anna Shvets

Je studie in Nederland betalen

Laatst gewijzigd: 28-11-2023 14:38
Deel dit artikel

Ga je aan het mbo, hbo of wo studeren in Nederland? Er zijn verschillende manieren om je studie te betalen. Bijvoorbeeld met behulp van studiefinanciering van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Lees hier welke opties er zijn.

Je studie zelf betalen

Als je voldoende spaargeld hebt of genoeg tijd hebt om naast je studie te werken en geld te verdienen, kun je ervoor kiezen je opleiding zelf te betalen.

De meeste opleidingen kun je ook in deeltijd doen. Dit betekent dat je niet de hele week naar school gaat, maar een paar dagen of in de avond studeert. Hierdoor kun je makkelijker naast je opleiding werken.

Ook is het soms mogelijk om het werken en leren te combineren binnen je opleiding. Dan verdien je geld tijdens het doen van je opleiding. Hieronder lees je meer over deze opties.

Werken en leren op het mbo in Nederland

Op het

Klik hier voor extra uitleg
mbo
kun je werken en leren met elkaar combineren. Zo'n soort opleiding heet een 'beroepsgerichte begeleide leerweg' (bbl). Bij een bbl-opleiding ga je 1 dag of een paar keer per week naar school.

De andere dagen doe je werkervaring op bij een officieel leerbedrijf. Je opleiding wordt betaald door je werkgever. Meestal verdien je het

Klik hier voor extra uitleg
minimumloon
voor het werk dat je doet.

Werken en leren op het hbo of wo in Nederland

Ook op het

Klik hier voor extra uitleg
hbo
en
Klik hier voor extra uitleg
wo
kun je werken en leren met elkaar combineren. Zo'n soort opleiding heet een 'duale opleiding'. Bij een 'duale opleiding' helpt de school waar je een opleiding volgt je soms met het zoeken naar een baan die past bij de opleiding die je doet. Ook kan de school je verder advies geven. Je krijgt vaak een minimumloon en studiepunten voor je gewerkte uren.

Studiefinanciering van DUO: voor als je jonger bent dan 30 jaar

Ben je jonger dan 30 jaar en wil je in Nederland studeren? Dan heb je recht op studiefinanciering. Deze financiële ondersteuning helpt je bij het betalen van de kosten voor je opleiding. Studiefinanciering vraag je aan bij

Klik hier voor extra uitleg
DUO
.

Studiefinanciering bestaat uit meerdere geldbedragen die je niet hoeft terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Het bestaat uit:

  • Een geldbedrag om voor een deel je woning en leven mee te betalen. Dit heet de basisbeurs. 

  • Een kaart om gratis te reizen met openbaar vervoer. Bijvoorbeeld om te reizen van je woonplek naar je school. 

  • Soms kun je een extra geldbedrag krijgen voor wonen en leven. Dit heet een aanvullende beurs. Je krijgt dit bedrag alleen als je ouders weinig verdienen of om andere redenen niet mee kunnen betalen aan jouw studie.

Heb je extra geld nodig?  Dan kun je bij DUO ook geld lenen om bijvoorbeeld je schoolgeld te betalen. Dit geld moet je wel terugbetalen nadat je je studie hebt afgerond. Soms ook met rente.

Je contactpersoon bij

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je ondersteunen bij de aanvraag van studiefinanciering.

Lening voor als je ouder bent dan 30 jaar

Ben je ouder dan 30 jaar maar jonger dan 56? En wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan kun je het 'levenlanglerenkrediet' aanvragen bij

Klik hier voor extra uitleg
DUO
.

Met het 'levenlanglerenkrediet' kun je een bepaald bedrag lenen van de overheid. Dat bedrag is maximaal 5 keer het geld dat je per jaar moet betalen voor je opleiding. Je mag dit geld gebruiken zolang je studeert. Maar als je klaar bent met je opleiding, moet je het geld terugbetalen. Dat moet binnen 15 jaar nadat je klaar bent.

Je contactpersoon bij

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je ondersteunen bij de aanvraag van het 'levenslanglerenkrediet'.

Een studielening of een studiebeurs aanvragen

Heb je financiële ondersteuning nodig bij het betalen van je studie? Er zijn verschillende organisaties waar je een studielening of studiebeurs kunt aanvragen. Bij de opleiding die je wilt volgen, kun je informeren naar mogelijke studiebeurzen.

Op de website van de school of universiteit waar je een opleiding wilt volgen, staan per opleiding contactgegevens. Je kunt via die gegevens contact opnemen en vragen naar de mogelijkheden.

Helpt dit artikel jou?