Inchecken met je ov-chipkaart bij de NS.
Bron: E. Dronkert
Information
Betalen voor het openbaar vervoer
Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:45

Je moet altijd een geldig kaartje kunnen laten zien als je in Nederland met het openbaar vervoer reist. Op deze pagina lees je er meer over.

Je kunt reizen met een OV-chipkaart

Bijna overal in Nederland kun je reizen met een OV-chipkaart. Dit is een speciale kaart waar je geld op zet. Het geld dat je op de kaart zet, heet saldo.

Je betaalt voor je reis door in en uit te checken bij het soort openbaar vervoer dat je gebruikt. Je kunt je saldo opladen bij betaalautomaten van de vervoerders. En in sommige supermarkten.

Er bestaan 2 soorten OV-chipkaarten: de persoonlijke en de anonieme. Hieronder lees je per kaart wat het betekent:

Een persoonlijke OV-chipkaart

Op een persoonlijke OV-chipkaart staan de volgende persoonlijke gegevens:

  • Je naam

  • Je geboortedatum

  • Een pasfoto

Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om een OV-fiets te huren. Of om een abonnement of korting toe te voegen. Je moet een persoonlijke OV-chipkaart kopen vanaf je eigen bankrekening.

Een anonieme OV-chipkaart

Op een anonieme OV-chipkaart staan geen naam en foto. Je koopt een anonieme OV-chipkaart bij een verkoopautomaat op het treinstation of bij een supermarkt.

Het voordeel van een anonieme OV-chipkaart is dat verschillende mensen de OV-chipkaart kunnen gebruiken. Maar dat kan niet tegelijkertijd. Reis je met meerdere mensen? Dan moet iedereen zelf inchecken met een eigen pasje.

Andere betaalopties

Verder kun je betalen met:

Je bankpas of creditcard
Een papieren kaartje
Dagkaarten

Inchecken en uitchecken

Als je met de bus, trein, tram of metro reist, moet je altijd eerst iets doen voordat je naar binnen mag. Je moet inchecken met je geldige kaart bij een apparaat bij de ingang. Meestal doe je dit bij een paal of bij een poortje. Je hoort een geluidje als je incheckt en kunt daarna op het apparaat lezen of het gelukt is.

Als je reis voorbij is, moet je op dezelfde manier uitchecken. Je houdt je kaart weer voor het apparaat. Je hoort een geluidje als je uitcheckt en kunt daarna op het apparaat lezen of het gelukt is.

Overstappen naar een andere vervoerder

Vaak moet je tijdens het reizen overstappen naar een andere trein, bus, tram of metro. Stap je over naar een andere vervoerder? Dan moet je eerst uitchecken.

Vergeet daarna niet in te checken bij de vervoerder waarvan je gebruik gaat maken. Je kunt een boete krijgen als je niet incheckt. Je reist dan namelijk zonder geldig kaartje en dat is verboden.

Wat vind je van dit artikel?