Een rij met sociale huurwoningen.
Bron: CorporatieNL
Informatie
Dit kun je doen als een aangeboden huis niet bij jouw situatie past
Laatst gewijzigd: 16-11-2023, 09:14

Heeft de gemeente je een huis aangeboden dat niet past bij jouw situatie? Bijvoorbeeld omdat het te klein is voor je gezin. Misschien moet de gemeente een ander huis voor je vinden. Je moet hier goede redenen voor hebben.

De gemeente moet een passend huis aanbieden

De gemeente moet een huis vinden dat past bij jouw situatie. Als de gemeente een huis heeft gevonden dat bij jouw situatie past, kun je het huis niet weigeren. In sommige gevallen mag je wel aangeven bij het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
dat het huis niet bij je past. Hieraan moet een passend huis voldoen: 

Het huis moet groot genoeg zijn voor het aantal mensen dat er gaat wonen

Het huis moet groot genoeg zijn voor jou en je gezinsleden. Hoe groot een huis is, hangt af van het aantal mensen dat in de woning gaat wonen.

Heb je gezinshereniging aangevraagd, maar zijn je gezinsleden nog niet in Nederland? Misschien krijg je eerst een huis aangeboden dat groot genoeg is voor jou. Als je gezinsleden in Nederland zijn, krijgen jullie een huis aangeboden dat groot genoeg is voor het hele gezin.

Het huis moet goed toegankelijk zijn

Kun je slecht lopen of zit je in een rolstoel? Dan moet de gemeente ervoor zorgen dat het huis hierop is ingericht. Bijvoorbeeld door een huis aan te bieden zonder trappen.

Vind je het huis dat de gemeente je aanbiedt niet passen bij jouw situatie? Overleg met je contactpersoon bij

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider van een andere organisatie. Deze persoon kan je ondersteunen.

Ga in gesprek met het COA als het huis niet past bij jouw situatie

Voldoet een huis niet aan jouw situatie? Of zijn er andere redenen waarom je denkt dat het huis niet geschikt is voor jou? Je kunt dit aan je contactpersoon van het COA laten weten. Het COA kijkt dan of je gelijk hebt. Er 2 mogelijkheden:

Het COA is het met je eens

Het COA vindt ook dat het huis niet passend is voor jouw situatie. Er is te weinig rekening gehouden met jouw situatie en de regels die gelden. De gemeente biedt je een andere woning aan.

Het COA is het niet met je eens

Het COA vindt de woning wel passend voor jouw situatie. Het COA raadt je aan het huis te accepteren en daarna zelf een ander huis te zoeken. Accepteer je het huis niet? Dan gaat het COA naar de rechter.

Gaat het COA naar de rechter?

Als het COA naar de rechter gaat en gelijk krijgt van de rechter, gebeurt het volgende:

Je mag niet meer in de opvang blijven

Doe je dit niet? Dan kan het COA je door de politie uit de opvang laten zetten. De kosten hiervoor betaal je zelf. Dit kost zo’n € 2000,-.

Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het vinden van een huis

Het COA en de gemeente zijn nu niet meer verantwoordelijk voor het vinden van een passend huis. Je moet direct zelf op zoek gaan naar een huis. Door de woningcrisis in Nederland kan het erg lang duren tot je een huis gevonden hebt. In die tussentijd kun je geen gebruik maken van de opvang van het COA.

Je kunt niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter

Met een verblijfsvergunning asiel kun je niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Je neemt dus een groot risico door een huis niet te accepteren als het COA vindt dat het huis passend is voor jouw situatie.

Wat vind je van dit artikel?