• Start
  • Zo beoordeelt de IND je aanvraag voor gezinshereniging
Brief van de IND

Zo beoordeelt de IND je aanvraag voor gezinshereniging

Laatst gewijzigd: 22-11-2023 11:17
Deel dit artikel

De IND beoordeelt ongeveer na 6 maanden je aanvraag voor gezinshereniging. In sommige gevallen duurt het langer. Je ontvangt de beslissing per post.

Wachten op de beslissing van de IND over jouw aanvraag

De IND heeft maximaal 6 maanden om een beslissing te nemen over je aanvraag. Deze beslissing ontvang je per post. Ook kun je online de status van je aanvraag bekijken in 'Mijn IND'.

Soms heeft de IND meer tijd nodig voor je aanvraag. Bijvoorbeeld omdat je aanvraag niet compleet is. Ook kan de IND langer over je aanvraag doen als er volgens de IND onvoldoende bewijs is dat je gezinsleden echt jouw gezinsleden zijn.

Als dit zo is, krijg je een brief van de IND waarin staat hoeveel extra tijd ze nodig hebben. De IND kan jou dan in de brief vragen om extra documenten op te sturen. Soms vragen ze ook om een DNA-onderzoek of een (online) interview met jou en je gezinslid.

Er zijn 2 mogelijke beslissingen

Nadat de IND een beslissing heeft genomen over je aanvraag, ontvang je de beslissing in een brief. Deze beslissing is positief of negatief:

  • Positieve beslissing: je gezinslid mag naar Nederland komen. 

  • Negatieve beslissing: je gezinslid mag niet naar Nederland komen.

DIt gebeurt er bij een positieve beslissing van de IND

Heeft de IND jouw aanvraag voor gezinshereniging goedgekeurd? Dan krijgt je gezinslid op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst een . Dit is een visum om mee te reizen. 

Is er geen Nederlandse ambassade in je land van herkomst? Dan moet je gezinslid naar een buurland waar wel een Nederlandse ambassade is. De IND zal je hierover informeren.

Bij aankomst in Nederland krijgt je gezinslid de verblijfsvergunning.

Dit gebeurt er bij een negatieve beslissing van de IND

Heeft de IND jouw aanvraag voor gezinshereniging niet goedgekeurd? Dan krijgt je gezinslid geen visum om naar Nederland te komen. Je kunt dan in bezwaar gaan tegen de beslissing van de IND.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Gezinshereniging aanvragen binnen 3 maanden na je verblijfsvergunning