Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
  • Start
  • Hier kun je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering
Een persoon gebruikt een rekenmachine en vult documenten in
Bron: Pavel Danilyuk

Hier kun je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:43
Deel dit artikel

Er zijn verschillende verzekeringen en aanbieders van verzekeringen. Lees hier waar je op kunt letten bij het kiezen van een zorgverzekering. Ook kun je gebruik maken van websites die de verzekeringen voor je met elkaar vergelijken.

Hier kun je op letten bij het kiezen van een basisverzekering

Elke basiszorgverzekering is anders en kan ook verschillen in prijs. De overheid bepaalt elk jaar welke zorg in het basispakket hoort. Zorgverzekeraars kunnen kiezen hoe ze de basispakket precies opbouwen. Dus ook al is het basispakket voor iedereen hetzelfde, er kunnen kleine verschillen zitten in:

  • Het maandelijkse bedrag wat je betaalt.

  • Bij welke ziekenhuizen of andere zorgverleners je terecht kunt. Dit hangt af van de afspraken die je zorgverzekering maakt met zorgverleners, zoals ziekenhuizen.

  • Sommige zorgverzekeringen bieden iets extra’s aan in het basispakket. Sommige verzekeringen zijn bijvoorbeeld gericht op jongeren en bieden een vergoeding aan voor anticonceptie.

  • Sommige zorgverzekeringen zijn heel goed bereikbaar, maar met sommige verzekeraars kun je minder gemakkelijk contact opnemen.

Hier kun je op letten bij het kiezen van een aanvullende verzekering

Kies een aanvullende verzekering die zorg vergoedt waar jij veel gebruik van maakt. Een aanvullende verzekering betaalt namelijk zorg die niet in je basispakket zit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende verzekering die fysiotherapie of de tandarts betaalt.

Je kunt van tevoren uitzoeken of de hogere premie niet meer kost dan de behandeling. Als je bijvoorbeeld weinig problemen hebt met je tanden, is het soms beter om de tandarts zelf te betalen dan hier een verzekering voor af te sluiten. Heb je veel problemen met je tanden? Dan is het soms goedkoper om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Elk jaar kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen en verzekeringen vergelijken

Ieder jaar maken zorgverzekeringen in november hun verzekeringen voor het volgende jaar bekend. Zo kan je precies zien wat elke zorgverzekeraar aanbiedt en hoeveel dat elke maand kost.

Ga je zorgverzekeraars vergelijken? Dan zijn er een aantal websites die kunnen helpen. De 2 grootste vergelijkingswebsites zijn Independer en Zorgkiezer. Dit zijn commerciële websites en ze zijn niet onafhankelijk. Toch kunnen de websites je goed helpen.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Een zorgverzekering kiezen