Bron: Emma Bauso
Informatie
Dit kun je doen als je je mentaal niet goed voelt en een verblijfsvergunning asiel hebt
Laatst gewijzigd: 11-12-2023, 10:46

Als je gevlucht bent zijn stress, slecht slapen of een slechte concentratie geen vreemde kenmerken. Deze kenmerken horen bij je mentale gezondheid. Deze vorm van gezondheid gaat erover hoe je je voelt. Lees hier over mentale gezondheid en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Stress is vaak de oorzaak van je niet goed voelen

Als je vlucht naar een ander land kun je je minder gezond voelen. Vaak komt dit door stress. Als je stress hebt, kun je je somber en angstig voelen. Sommige mensen willen geen contact met anderen en hebben moeite met vertrouwen. Dit noemen we psychische of mentale klachten. Soms kan het ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals pijn en geen zin meer hebben in eten. 

Het is niet gek om dit te ervaren als je bent gevlucht. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op moeilijke of traumatische gebeurtenissen. Dat is heel normaal. Vaak gaan deze klachten na een tijdje over. Soms heb je hulp nodig om weer beter te worden. 

Dit is hoe je bij jezelf herkent dat je je mentaal niet goed voelt

Er zijn veel verschillende kenmerken van stress. Aan de kenmerken hieronder kan je herkennen of je mentaal niet gezond voelt. 

  • slecht slapen

  • te veel piekeren 

  • moeheid

  • moeite met concentreren

  • vergeetachtigheid 

  • snel boos worden 

  • snel huilen en snel schrikken

  • enge dromen hebben 

Er zijn natuurlijk nog meer kenmerken die gaan over mentale gezondheid.Voel je je langere tijd niet goed en gaan je sombere of gestresste gevoelens niet over? Dan heb je mentale klachten. Er zijn veel verschillende woorden voor mentale klachten. Soms ze gje bijvoorbeeld ook dat je psychische problemen ervaart of dat je je mentaal niet gezond voelt.

Wat je zelf kunt doen als je last hebt van mentale klachten

Soms kan je zelf dingen doen om je weer beter te voelen. Hieronder staan de dingen die je zelf kunt proberen om jezelf beter te voelen.

Praten helpt
Actief zijn
Ritme in je leven
Gezond eten
Verdiep je in iets dat je leuk vindt

Zoek professionele hulp als je je slechte gevoel niet over gaat of erger wordt

Soms worden de klachten heel ernstig en kun je mentaal ziek worden, dit heet ook wel psychische stoornissen. Het betekent niet dat je gek bent geworden maar wel dat je langere tijd ernstige stress hebt gehad en dat je lichaam en hoofd niet meer zelf kunnen herstellen van de stress.

Er zijn behandelingen die je kunnen helpen om beter met deze psychische problemen om te gaan en je mentale gezondheid te verbeteren. Maar dit lukt meestal niet alleen. Je hebt dan professionele hulp nodig van bijvoorbeeld een psycholoog. Hieronder geven we een paar voorbeelden van mentale ziektes. Als je dit herkent, zoek dan professionele hulp.

Depressie
Posttraumatische stressstoornis
Afhankelijkheid of verslaving aan medicijnen, drugs of alcohol

Je kunt professionele hulp vragen via je huisarts

Zijn je klachten na een maand niet weg of worden ze erger?Ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar hulpverleners in de buurt. Bijvoorbeeld een psycholoog, praktijkondersteuner of verpleegkundige die veel weet over mentale klachten. 

De huisarts kan jou vaak niet zelf helpen met het oplossen van je mentale klachten. Maar de huisarts luistert naar jouw verhaal en kijkt welke hulp het beste bij jou past. De huisarts geeft adviezen over slapen en eten. En soms geeft de huisarts je voor een paar dagen medicijnen om beter te slapen.  

Wat vind je van dit artikel?