Een pasgetrouwd stel.
Bron: Pexels / Dimitri Kuliuk

Wat je moet weten als je wilt trouwen in Nederland

Laatst gewijzigd: 1-5-2024 14:35
Deel dit artikel

Wil je jouw relatie officieel maken voor de wet? Je kunt dan trouwen in Nederland. Er zijn ook andere opties om je relatie officieel te maken. Lees er meer over in dit artikel.

Je kunt een relatie op verschillende manieren wettelijk maken

In Nederland zijn er 3 manieren om je relatie officieel te maken, namelijk:

  • Trouwen

  • Klik hier voor extra uitleg
    Geregistreerd partnerschap

  • Samenlevingscontract

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap begint, heb je automatisch wettelijke rechten en plichten tegenover elkaar. Je hebt bijvoorbeeld recht op elkaars erfenis en de plicht om voor elkaar te zorgen. Wil je liever zelf vastleggen wat je wel en niet met elkaar deelt? Je kunt daar voor je huwelijk of geregistreerd partnerschap afspraken over maken met hulp van een notaris.

Met een samenlevingscontract heb je niet automatisch rechten en plichten tegenover elkaar. Je hebt bijvoorbeeld niet automatisch recht op elkaars erfenis. Over de rechten en plichten binnen jullie relatie maak je samen afspraken. Je kunt samen een samenlevingscontract maken. Maar meestal doet een notaris dit.

Je kunt voor juridische informatie over het wettelijk maken van je relatie terecht bij

Klik hier voor extra uitleg
Het Juridisch Loket
. Houd er rekening mee dat jullie financiële situatie kan veranderen wanneer je de relatie officieel maakt voor de wet. Zo kunnen toeslagen en uitkeringen veranderen of zelfs stoppen. Je kunt de
Klik hier voor extra uitleg
Belastingdienst
bellen voor hulp en informatie.

Dit moet je regelen om je relatie wettelijk te maken

Je kunt in Nederland een burgerlijk huwelijk of een partnerschap sluiten. Je kunt dit regelen bij jouw gemeente. Je moet de volgende 2 dingen doen:

  • Minimaal 2 weken voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap doe je een melding bij de gemeente waar je woont. Vaak kan dit online. Je hebt hiervoor jullie gelegaliseerde geboorteaktes nodig. Als de geboorteakte niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits is, moet de akte nog vertaald worden door een

    Klik hier voor extra uitleg
    beëdigde vertaler
    .

  • Je moet 2 tot 4 getuigen aanmelden. Dit zijn vaak familieleden of vrienden die bij jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn. De getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn.

Bij veel gemeenten is het mogelijk om op sommige dagen van de week gratis een huwelijk of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Dit kun je bij jouw gemeente navragen.

Je kunt een religieuze bijeenkomst houden

Als je wilt, kun je ook een religieuze bijeenkomst houden. Bijvoorbeeld in een kerk of moskee. Dit is een extra bijeenkomst en is niet een vervanging van het sluiten van een burgerlijk huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente. Houd je alleen een religieuze bijeenkomst? Dan is je relatie niet officieel voor de wet.

Dit zijn de voorwaarden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als je gaat trouwen of een partnerschap aangaat, moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je moet ouder dan 18 jaar zijn.

  • Jij en/of je partner wonen langer dan 6 maanden in Nederland.

  • Je mag niet met iemand anders getrouwd zijn. Je gemeente kan vragen om een

    Klik hier voor extra uitleg
    ongehuwdverklaring
    als bewijs. De ongehuwdenverklaring moet gelegaliseerd zijn. Als de ongehuwdenverklaring niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits is, moet het eerst vertaald worden door een beëdigde vertaler.

  • Je mag niet een huwelijk sluiten met bepaalde familieleden zoals een broer of zus.

  • Als iemand anders over jouw geld en je leven beslist doordat je onder curatele staat, moet je toestemming krijgen van deze persoon. Sta je onder curatele om psychische redenen? Dan moet een rechter toestemming geven voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Dit zijn de voorwaarden voor een samenlevingscontract

Je kunt in Nederland een samenlevingscontract afsluiten. Dit contract kun je samen met je partner maken. Of je kunt ervoor kiezen om dit door een notaris te laten doen. Dit heet een notarieel samenlevingscontract.

Voorwaarden voor een samenlevingscontract:

  • Je moet ouder dan 18 jaar zijn.

  • Je moet zelf over je geld en je leven mogen beslissen.

Je kunt je bestaande huwelijk in Nederland registreren

Ben je in je land van herkomst getrouwd? Dan moet je jouw huwelijk ook inschrijven in Nederland. 

  1. Laat je trouwdocument vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Alleen een

    Klik hier voor extra uitleg
    beëdigde vertaler
    mag dit doen. 

  2. Laat je trouwdocumenten wettelijk goedkeuren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in je land van herkomst. Zij plaatsen een stempel op de vertaling. Dit noem je een 'apostille'. Je kunt dit laten doen in je land van herkomst, maar ook online. Als het online doet, krijg je een "elektronische stempel". 

  3. Meldt bij de gemeente waar je in Nederland woont dat je getrouwd bent. Je hebt hiervoor het vertaalde trouwdocument nodig. De gemeente past dit aan in de

    Klik hier voor extra uitleg
    Basisregistratie Personen (BRP)
    .

Helpt dit artikel jou?