Een baby ligt op bed.
Bron: Pexels / Kampus Production
Informatie
Dit regel je na de bevalling
Laatst gewijzigd: 1-5-2024, 09:10

Na de geboorte van je baby in Nederland, zijn er verschillende zaken die je moet regelen. Op deze pagina lees je er meer over.

Zorg voor je eigen gezondheid na de bevalling

Na de bevalling kun je een paar controles doen bij de verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Zij controleren of je goed herstelt van de bevalling of dat je extra zorg nodig hebt.

Heb je nog geen kraamzorg aangevraagd? Doe dat zo snel mogelijk na de geboorte

Als je geen kraamzorg hebt geregeld tijdens je zwangerschap, regel dit dan zo snel mogelijk na de geboorte. De kraamverzorgende ondersteunt je in de eerste dagen thuis. In Nederland is het gebruikelijk dat je de gezondheid en groei van je kind tot 4 jaar controleert. Dit kan bij de huisarts, maar de meeste mensen gaan naar een consultatiebureau. 

Bij een consultatiebureau werken artsen en verpleegkundigen. Samen beoordelen ze de gezondheid van alle kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Op een consultatiebureau krijgen de kinderen ook de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma.

Ook is het belangrijk om een afspraak te maken voor nacontroles bij de verloskundige. Je kunt je huisarts om informatie vragen.

Je moet je baby inschrijven bij de gemeente en je kind erkennen

Binnen 3 dagen na de geboorte moet je je baby inschrijven bij de gemeente waar je kind is geboren. Je ontvangt dan een geboorteakte. Dit is een belangrijk officieel document. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om kinderbijslag aan te vragen.

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de andere ouder van je baby? Dan moeten jij of jouw partner de baby erkennen bij de gemeente. Dit doe je tegelijkertijd met het inschrijven van je baby in de gemeente.  Hiermee krijgen jullie als ouders dezelfde rechten en plichten. Dat noemen je ook wel het ouderlijk gezag.

Het Juridisch Loket
kan je hierover meer informatie geven.

Het Juridisch Loket
Op de website van Het Juridisch Loket kun je een loket bij jou in de buurt vinden. Je kunt daar met al jouw juridische vragen terecht. Geef bij het maken van de afspraak ook door of je een tolk nodig hebt.

Voeg je baby toe aan je zorgverzekering

Zorg ervoor dat je baby wordt toegevoegd aan je zorgverzekering. Je hoeft geen aparte zorgverzekering voor je baby te regelen. Je hebt een paar weken de tijd om je baby in te schrijven bij jouw zorgverzekering.

Vraag de toeslagen aan waar je recht op hebt

Alle ouders in Nederland hebben recht op kinderbijslag. Dat is een toeslag die je krijgt als je één of meerdere kinderen hebt. Dit is geld dat je van de overheid om de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind te betalen. Soms moet je kinderbijslag zelf aanvragen bij de

Sociale Verzekeringsbank (SVB)
. Soms vraag je automatisch kinderbijslag als je je kind registreert bij de gemeente.

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget of toeslag voor je zorgverzekering.

Toeslagen voor als je kinderen hebt
Op deze pagina lees je welke toeslagen je kunt krijgen als je kinderen hebt. Bijvoorbeeld kinderbijslag en toeslagen voor kinderopvang.

Stel een testament op

Het opstellen van een testament is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld wilt vastleggen wie er voor je kind gaat zorgen als jij en de andere ouder iets overkomt. Je kunt een testament opstellen bij een notaris. Het Juridisch Loket kan je hierover meer informatie geven.

Het Juridisch Loket
Op de website van Het Juridisch Loket kun je een loket bij jou in de buurt vinden. Je kunt daar met al jouw juridische vragen terecht. Geef bij het maken van de afspraak ook door of je een tolk nodig hebt.
Wat vind je van dit artikel?