• Start
  • Werk
  • Zo werkt pensioen sparen in Nederland als je een verblijfsvergunning asiel hebt
Een oudere man zit op een bankje en leest de krant.
Bron: Hasan Albari / Pexels

Zo werkt pensioen sparen in Nederland als je een verblijfsvergunning asiel hebt

Laatst gewijzigd: 22-4-2024 05:47
Deel dit artikel

Als je werkt in Nederland kun je ook sparen voor je pensioen. Dit is geld dat je vanaf een bepaalde leeftijd kunt krijgen als je stopt met werken. Lees hier hoe pensioen sparen in Nederland werkt.

Als je in Nederland werkt kun je op 2 manieren pensioen opbouwen

 Als je in Nederland werkt, kun je op 2 manieren pensioen opbouwen:

  • Je bouwt een basispensioen vanuit de Algemene Ouderdomswet (AOW). Dit is automatisch geregeld via je loonbelasting.

  • Je bouwt vaak extra  pensioen bij je werkgever. 

Ben je gevlucht uit Oekraïne en ben je ouder dan 67? Dan heb je de leeftijd waarop je normaal gesproken pensioen zou krijgen in Nederland. Maar omdat je niet in Nederland hebt gewerkt, krijg je geen pensioen. Je krijgt dan wel leefgeld van de Nederlandse overheid.

Dit is hoe je basispensioen (AOW) opbouwt

Als je gevlucht bent uit Oekraïne en in Nederland werkt, bouw je automatisch AOW op voor elk jaar dat je hebt gewerkt. Hoe langer je in Nederland werkt, hoe meer AOW je opbouwt.

De uiteindelijke hoogte van de AOW hangt af van:

  • Het aantal jaren opgebouwde AOW;

  • Je (woon)situatie op het moment dat je recht hebt op AOW. Woon je alleen, dan krijg je meer AOW. Woon je samen of ben je getrouwd, dan krijg je minder AOW.

Dit is hoe je een aanvullend pensioen opbouwt

Meestal bouw je een aanvullend pensioen op als je in loondienst werkt. Ook als je werkt via een uitzendbureau. Werkgevers zijn niet verplicht om voor jouw pensioen te sparen. Maar de meeste werkgevers doen dat wel. 

Jij en je werkgever sparen dan samen pensioen via pensioenfonds of -verzekeraar. Die beheert en betaalt je pensioengeld uit wanneer je stopt met werken. Vaak betaalt de werkgever ⅔e deel en betaal jij ⅓e. Jouw gedeelte wordt ingehouden op je loon. Je hoeft daar zelf niks voor te doen.

In je arbeidscontract of in het CAO staat hoe dat voor jou geregeld is. Je kunt hier altijd naar vragen tijdens het gesprek over je arbeidscontract.

Helpt dit artikel jou?