Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Bron: Pixabay.com/music4life

Nationale christelijke feestdagen vieren in de lente

Gepubliceerd op: 17-5-2023 13:26
Deel dit artikel

De meeste Nederlanders vieren een aantal christelijke nationale feestdagen in het voorjaar. Dit is vanwege de christelijke geschiedenis van Nederland. Lees hier meer over wat men viert en hoe dat werkt.

4 belangrijke feestdagen voor iedereen

Minder dan de helft van de Nederlanders noemt zichzelf nog religieus. Toch vieren de meeste Nederlanders in het voorjaar 4 christelijke feesten: Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.

Deze feesten worden ook door niet-gelovigen gevierd. Hieronder lees je per feestdag op welke manier het in Nederland wordt gevierd.

Goede Vrijdag en Pasen (7, 9 & 10 april 2023)

Goede Vrijdag en Pasen zijn belangrijke dagen voor christenen. Volgens de Bijbel wordt Jezus op Goede Vrijdag gekruisigd en begraven. Maar op zondagmorgen ontdekken zijn volgelingen dat zijn graf leeg is.

De Bijbel vertelt dat Jezus op die dag uit de dood is opgestaan. Met Goede Vrijdag en Pasen gaan mensen naar speciale kerkdiensten om de kruisiging van Jezus te herdenken en zijn opstaan uit de dood te vieren.

Ook niet-gelovigen vieren Pasen. Bijvoorbeeld met het versieren en verstoppen van paaseieren als teken van nieuw leven in de lente. Veel mensen vieren Pasen met familie en vrienden door samen te ontbijten. Dit noemen we paasontbijt. Tijdens zo'n ontbijt eten de meeste mensen onder andere paasbrood en eieren.

Hemelvaartsdag (18 mei 2023)

Op Hemelvaartsdag herdenken christenen dat Jezus naar de hemel ging. Het wordt traditioneel gevierd op de 40e dag na Pasen. In de Bijbel staat dat tussen Pasen en Hemelvaart Jezus in 40 dagen het christelijke geloof op aarde verspreidt. Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 18 mei.

Volgens de Bijbel vindt de hemelvaart plaats op de Olijfberg in Oost-Jeruzalem, waar Jezus zijn leerlingen vertelt om het christelijke geloof verder te verspreiden. Terwijl zijn leerlingen toekijken, stijgt Jezus op en verdwijnt uit het zicht. Dit wordt gezien als het einde van Jezus' aanwezigheid op aarde.

Op Hemelvaartsdag worden er in veel kerken speciale diensten gehouden. Het is ook een officiële vrije dag, dus de meeste mensen zijn vrij van werk of school. In sommige plaatsen worden evenementen georganiseerd zoals parades, concerten en sportactiviteiten. Deze evenementen zijn ook voor niet-christenen.

Pinksteren (28 & 29 mei 2023)

Pinksteren vindt plaats op de 50ste dag na Pasen. Dit jaar is dat op zondag 28 en maandag 29 mei. In de Bijbel staat dat de leerlingen van Jezus op dat moment de moed vinden om zijn boodschap te verspreiden. Daarom zien veel christenen Pinksteren als het begin van de christelijke kerk.

De meeste christelijke kerken in Nederland houden speciale kerkdiensten op Pinksterzondag en Pinkstermaandag. Hoewel Pinksteren een nationale feestdag is in Nederland, viert niet iedereen het even uitgebreid. Anders dan bijvoorbeeld met Pasen.

Net als Hemelvaart is Pinksteren ook minder zichtbaar in het openbare leven. Er zijn geen speciale versieringen of gerechten om te eten met Pinksteren. Hoewel sommige Nederlanders nog wel een traditioneel pinksterbrood maken.

Andere openingstijden van winkels

Tijdens al deze feestdagen zijn veel winkels gesloten of op andere tijden open. Informeer naar de openingstijden van een winkel bij jou in de buurt om zeker te weten of je boodschappen kunt doen.

Niet iedereen is vrij van werk

De meeste mensen zijn vrij tijdens deze feestdagen. Maar niet iedereen. Wil je zeker weten of je vrij bent? Vraag het na bij je werkgever.

Is dit artikel nuttig voor jou?