Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Verwoestingen in Gaza

Bron: Wikimedia Commons

Dit moet je weten als je Palestijnse vluchteling bent in Nederland

Gepubliceerd op: 23-10-2023 14:56
Deel dit artikel

Wil je weten wat de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn voor jouw asielprocedure of gezinshereniging? Of wil je naar Israël of de Palestijnse gebieden reizen om familie te helpen? Lees er hier meer over.

Dit zijn de gevolgen van de situatie in Gaza voor je asielprocedure in Nederland

Ben je gevlucht uit de Westbank of Israël en heb je kort geleden asiel aangevraagd in Nederland? Dan neemt de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
je asielaanvraag in behandeling. De IND behandelt je asielaanvraag niet sneller omdat je uit dit gebied komt.

Ben je gevlucht uit Gaza en heb je asiel aangevraagd in Nederland? Dan doet de IND geen negatieve uitspraak over je asielprocedure. Dat betekent dat je wel gesprekken voert met de IND, maar dat je in die periode niet wordt teruggestuurd naar Gaza en dat de IND geen beslissing neemt over jouw asielaanvraag.

Als duidelijk is dat jij asiel aanvraagt met individuele redenen die niets te maken hebben met de huidige oorlogssituatie in Gaza, dan kan de IND wel een positieve uitspraak doen over je asielprocedure.

Je kunt versneld gezinshereniging aanvragen voor familie in Gaza

Heb je een verblijfsvergunning asiel in Nederland en heb je gezinshereniging aangevraagd voor je gezinsleden in Gaza? Dan kun vragen om een versnelde behandeling van je aanvraag. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat nu de aanvragen voor gezinsleden uit Gaza als eerst behandelen.

Toch is niet duidelijk hoe lang zo'n procedure nu duurt. Als de IND besluit dat je familie uit Gaza naar Nederland mag komen, moeten je gezinsleden wel de grens over kunnen steken van Gaza naar Egypte. Daar moeten ze vervolgens het inreisvisum ophalen bij de Nederlandse ambassade om vanuit Egypte naar Nederland te reizen. En ze moeten mogelijk nog toestemming krijgen van de Egyptische autoriteiten om Egypte uit te reizen.

Om gezinshereniging aan te vragen, moet je een Nederlandse verblijfsvergunning hebben. Heb je asiel aangevraagd en heeft de IND die aanvraag nog niet goedgekeurd? Dan kun je geen gezinshereniging aanvragen voor je gezinsleden.

De Nederlandse overheid adviseert Palestijnse vluchtelingen om niet naar de Palestijnse gebieden te reizen

Heb jij familieleden in Israël of de Palestijnse gebieden en wil je daar naartoe? Dit is zo goed als onmogelijk en wordt afgeraden door de Nederlandse overheid. 

Meer informatie over jouw situatie vind je hieronder:

Ik heb asiel aangevraagd en wil tijdelijk terugkeren naar de Palestijnse gebieden
Ik heb een verblijfsvergunning asiel en wil tijdelijk terugkeren naar de Palestijnse gebieden

Het Rode Kruis helpt je als je familie vermist is in de Palestijnse gebieden

Het Rode Kruis kan helpen met zoeken naar vermiste familieleden in de Palestijnse gebieden. Het gebied is slecht bereikbaar en noodhulp is beperkt. Daarom kan het Rode Kruis je misschien niet direct helpen.

Is dit artikel nuttig voor jou?