• Start
  • Je kunt iemand uit de asielopvang tijdelijk bij jou laten logeren
Bron: Pexels / Askar Abayev

Je kunt iemand uit de asielopvang tijdelijk bij jou laten logeren

Gepubliceerd op: 30-1-2024 16:42
Deel dit artikel

Heb je een eigen huis en een extra kamer over? Je kunt iemand die nu in een asielzoekerscentrum (AZC) woont, bij jou laten logeren. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Iemand kan tijdelijk bij jou logeren in plaats van in de opvang

Heb jij een verblijfsvergunning asiel en een eigen huis? Dan kun via het

Klik hier voor extra uitleg
Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA)
of Stichting TakeCareBnb iemand met een asielaanvraag of verblijfsvergunning 3 maanden bij jou laten logeren.

Zo kan de persoon die bij jou komt logeren een tijd bij een gezin wonen in plaats van in de opvang. Die persoon hoeft zich dan ook 3 maanden niet fysiek bij het COA te melden. 

Er zijn 2 manieren om iemand bij jou te laten logeren:

1. Je kunt een bekende die asiel heeft aangevraagd bij jou laten logeren

Ken jij iemand die in een AZC verblijft en wil je diegene tijdelijk opvangen? Dan kan dat. Het COA heeft een logeerregeling waarmee mensen die een verblijfsvergunning asiel hebben aangevraagd, 3 maanden bij vrienden of familie kunnen verblijven. Jouw kennis of familie kan dit regelen via hun contactpersoon bij het COA. Lees via onderstaande link hoe dat werkt.

2. Je kunt iemand met een verblijfsvergunning die je niet kent bij jou laten logeren

Wil jij iemand opvangen die je niet kent? Via TakeCarebnb kun je een gastgezin worden voor mensen met een verblijfsvergunning die in de asielopvang wachten op een eigen woning. Je meldt je hiervoor aan bij TakeCareBnb. Daarna heb je een gesprek met iemand van TakeCarebnb. 

TakeCareBnb gaat op zoek naar een logé die goed bij jou past. Na een proeftijd van een weekend waarin jij en je gast kijken of het klikt, kunnen jullie 3 maanden samenwonen. De persoon die je helpt vanuit TakeCareBnb blijft tijdens die 3 maanden je contactpersoon en beantwoordt vragen van jou en je gast.

Bevalt logeren binnen die 3 maanden niet? Dan kan TakeCareBnb misschien een ander gastgezin zoeken voor je logé. Neem dan contact op met je contactpersoon bij TakeCareBnb.

Jij en je logé ondertekenen een logeercontract

Heb je besloten dat je gastgezin wilt worden en heb je een logé? Dan ondertekenen jullie een logeercontract. In dit contract staan afspraken over de lengte van de logeerperiode en welke afspraken jullie hierover maken.

Nadat de logeerperiode start, moet je logé zich binnen 5 dagen inschrijven op jouw adres.

Een logé in huis nemen kan financiële gevolgen hebben

Het logeren kan gevolgen hebben op bijvoorbeeld de hoogte van je bijstandsuitkering of de toeslagen die je ontvangt. Hierover krijg je een brief tijdens het ondertekenen van het logeercontract.TakeCareBnb of het COA kan je ondersteunen als je verdere vragen hebt.

Hieronder zie je een overzicht met de belangrijkste informatie:

Mogelijke gevolgen voor je AOW
Mogelijke gevolgen voor je bijstandsuitkering
Mogelijke gevolgen voor je gemeentelijke belastingen en heffingen
Mogelijke gevolgen voor je toeslagen

Extra informatie over huurtoeslag

Als je een logé hebt, kan dit ook invloed hebben op de hoogte van de huurtoeslag. Dit hangt af van het inkomen dat jullie samen hebben. Werkt jouw logé niet of ontvangt jouw logé alleen geld van het COA? Dan heeft dit geen invloed op je huurtoeslag.

Heeft je logé een baan? Dan kan dit wel gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Dit is afhankelijk van hoeveel geld jullie samen verdienen. Dit kun je uitrekenen via de

Klik hier voor extra uitleg
Belastingdienst
. Je kunt hiervoor ondersteuning vragen van TakeCareBnB of het COA.

Jullie kunnen het logeren verlengen

Heeft je logé na 3 maanden nog steeds geen eigen huis? En bevalt het logeren? Je gast kan bij het COA vragen of die langer bij jou mag logeren.

Willen jullie dat niet? Dan krijgt je logé weer een plek in de opvang bij het COA.

Krijgt je logé een huis aangeboden van je gemeente? Dan stopt de logeerregeling.

Is dit artikel nuttig voor jou?