• Start
  • Je geld voor de inburgering hoef je misschien niet terug te betalen aan DUO
Een stel leest een brief.
Bron: Shutterstock / Fizkes

Je geld voor de inburgering hoef je misschien niet terug te betalen aan DUO

Gepubliceerd op: 11-4-2024 08:35
Deel dit artikel

Heb jij voor je inburgering geld geleend van Dienst Uitvoeringsinstituut Onderwijs (DUO)? Dan hoef jij deze lening voorlopig niet terug te betalen. Als jij je lening al aan het betalen bent, schrijft DUO vanaf nu voorlopig geen geld meer af van je bankrekening.

Je krijgt een brief van DUO als jij je lening of boete voorlopig niet hoeft terug te betalen

Ben je voor 1 januari 2022 begonnen met inburgeren? Dan heb je misschien een brief gekregen van

Klik hier voor extra uitleg
DUO
. Hierin staat informatie over het geld dat je moest lenen omdat je niet op tijd je inburgering hebt gehaald. In de brief staat dat je deze lening voorlopig niet terug hoeft te betalen.

Je krijgt een nieuwe brief over je lening als:

  1. Je op of na 15 maart 2023 een brief van DUO kreeg met een besluit over een boete. Deze boete blijft nog bestaan, maar je hoeft de boete nog niet terug te betalen.

  2. Je op of na 15 maart 2023 een brief van DUO kreeg met een besluit over een lening. De lening blijft bestaan, maar je hoeft de lening nog niet terug te betalen.

  3. Je van DUO een brief met "vaststelling besluit" kreeg en op of na 15 maart 2023 een bezwaar kon indienen. Je kunt nu alsnog een bezwaar indienen.

Een Europese rechter beslist of DUO het geleende geld mag terugvragen

Het is onduidelijk of DUO de lening mag terugvragen. Misschien mag het niet van de Europese wet. Daarom heeft de hoogste rechter in Nederland, de

Klik hier voor extra uitleg
Raad van State
, gevraagd aan een rechter van het Europese Hof om hier een beslissing over te nemen.

Voorlopig schrijft DUO geen geld af van jouw rekening

Daarom stopt DUO op dit moment met het afschrijven van geld van jouw bankrekening. Je hoeft voorlopig niets terug te betalen, in ieder geval tot er duidelijkheid is van de Europese rechter. Ook berekent DUO deze periode geen rente over het geld dat je zou terugbetalen.

Heeft de Europese rechter een uitspraak gedaan? Misschien besluit de rechter dat DUO het geleende geld wel mag terugvragen. Of de rechter besluit dat dit niet mag. Het is nog onduidelijk wat er dan gebeurt. Je krijgt dan van de DUO opnieuw een brief. Daarin staat wat de nieuwe situatie is. En wat dit voor jou betekent. Ook op RefugeeHelp lees je later meer over de uitspraak.

Dit bericht geldt niet voor jou als je later bent begonnen met inburgeren

Ben jij na 1 januari 2022 gestart met inburgeren? Dan val je onder een andere wet. Dit is de Wet inburgering 2021. Jouw gemeente betaalt dan je inburgering. Dit bericht geldt niet voor jou.

Is dit artikel nuttig voor jou?