Artikel
Dit moet je regelen als je een eigen huis huurt of koopt
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:28
Deel op sociale media:
Als je een huis huurt in Nederland moet je een aantal dingen regelen. Hieronder vind je informatie over leefgeld, verzekeringen, je adres doorgeven aan de gemeente en huurtoeslag.
Je regelt de voorzieningen en financiën van je huis
De volgende dingen regel je wat betreft geld en voorzieningen in je huis:
De huur van een huurwoning moet je iedere maand vooraf betalen. Je betaalt dus vóór de eerste dag van de maand. Bij sommige gemeenten kun je het geld voor je eerste maand huur lenen.
Als je een zelfstandige huurwoning hebt, krijg je soms huurtoeslag. Dit is een geldbedrag wat je van de overheid krijgt, waarmee je een gedeelte van de huur kunt betalen. Een zelfstandige woning is een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet.
Soms zijn de kosten voor elektriciteit en gas al in de huur meegerekend. In de meeste gevallen is dat niet het geval. Dan moet je voor elektriciteit en gas zelf een contract afsluiten met een energieleverancier. Bij het afsluiten van je energiecontract voor stroom en/of gas kun je kiezen uit twee soorten contracten: een vast contract en een variabel contract.
Vast contract
Een vast energiecontract is een overeenkomst met een energieleverancier voor een bepaalde tijd. Het is meestal een contract voor 1 tot 5 jaar. Hierdoor betaal je zolang het contract loopt iedere maand een vast bedrag: dezelfde prijs voor stroom en/of gas. Zeg je deze overeenkomst op voor de einddatum van het contract? Dan betaal je een opzegvergoeding aan de energieleverancier.
Let op: sinds de invasie van Rusland in Oekraïne zijn de gasprijzen enorm gestegen. Daarom is het moeilijk een vast contract af te sluiten voor langere tijd.
Voor- en nadelen van een vast contract:
Het hele contract lang betaal je maandelijks dezelfde prijs voor je energiegebruik.
Stijgen de energieprijzen? Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt.
Maar als de prijzen dalen, wordt jouw rekening ook niet lager.
Je moet een opzegboete betalen als je voor het einde van je contract overstapt naar een andere energieleverancier.
Variabel contract
Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Dit betekent dat je het contract iedere maand kunt opzeggen. Het tarief bij een variabel contract is een vast tarief voor zes maanden. De leverancier stelt de tarieven meestal vast op 1 januari en 1 juli.
Let op: sinds de invasie van Rusland in Oekraïne zijn de gasprijzen enorm gestegen en wijzigen steeds meer leveranciers hun variabele tarieven vaker aan. Soms veranderen ze de tarieven elke maand.
Voor- en nadelen van een variabel contract:
Het contract is maandelijks opzegbaar.
Omdat je tarieven meestal om de zes maanden mogen wijzigen, kun je profiteren van prijsdalingen. Maar de leverancier is dit niet verplicht.
Als de prijzen stijgen, betaal jij ook meteen meer.
Op de website van Independer kun je energieleveranciers met elkaar vergelijken.
Soms zijn de kosten voor internet al in de huur inbegrepen. Maar in de meeste gevallen moet je zelf een contract afsluiten bij een leverancier. Als je een contract voor zowel internet als televisie wilt afsluiten, is het vaak goedkoper om dit bij dezelfde leverancier te doen.
Het is ook mogelijk om internet of televisie los af te sluiten. Op de website van Independer kun je makkelijk het aanbod van leveranciers vergelijken.
Vergelijk televisie- en internetaanbieders met elkaar.
Gemeenten heffen een aantal gemeentelijke belastingen. Per gemeente kunnen de belastingen verschillen. Voorbeelden van gemeentelijke belastingen zijn afvalstoffenheffing en rioolheffing. Ook moet je waterschapsbelasting betalen.
Let op: als je weinig geld hebt, kun je de gemeente vragen of je het niet hoeft te betalen. Dit heet kwijtschelding aanvragen.
Als je een woning huurt, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Met deze verzekering zijn alle spullen in huis die je mee kunt nemen verzekerd. Alles wat niet vastzit dus.
Denk daarbij aan je meubels, technische apparatuur, maar ook aan gordijnen en sieraden. Als je verzekerd bent, krijg je geld van je inboedelverzekering na bijvoorbeeld een brand, storm, inbraak of wateroverlast.
Via de website van Independer kun je verzekeraars met elkaar vergelijken.
Vergelijk hier verzekeraars met elkaar.
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in jouw huurkosten. Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn.
Let op: Heb je recht op huurtoeslag? De hoeveelheid huurtoeslag waarop je recht hebt, is afhankelijk van je inkomen. Daarom is het belangrijk om aan de Belastingdienst door te geven als je inkomen verandert. Doe je dit niet of niet op tijd? Mogelijk moet je dan achteraf (een deel van) de uitgekeerde huurtoeslag terugbetalen.
Als je gaat verhuizen geef je dit door aan de gemeente
Iedereen die gaat verhuizen in Nederland moet bij de gemeente een adreswijziging doorgeven. Als jij een nieuw adres krijgt in Nederland dan moet je je zo snel mogelijk bij de (nieuwe) gemeente melden om het nieuwe adres door te geven. Als je verhuist naar een andere gemeente meld je je bij de nieuwe gemeente. Je hoeft je niet uit te schrijven uit de gemeente waar je woonde, dat regelen de gemeenten zelf. Het is belangrijk om je nieuwe adres door te geven omdat je anders wordt uitgeschreven uit de BRP en dan ontvang je bijvoorbeeld geen leefgeld meer.
Wat vind je van dit artikel?