Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Inrichting van een keuken

Dit moet je regelen als je een eigen huurhuis hebt

Laatst gewijzigd: 1-6-2023 07:54
Deel dit artikel

Als je een huis huurt in Nederland moet je een aantal dingen regelen. Hier vind je informatie over leefgeld, verzekeringen, je adres doorgeven aan de gemeente en huurtoeslag.

Kosten van huren

Houd er rekening mee dat een woning huren meer kost dan alleen de huurprijs. Het leven in Nederland is momenteel erg duur. Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven goed op een rijtje voordat je gaat huren. Zo voorkom je onverwachte rekeningen en weet je precies wat je maandelijks overhoudt. Denk daarbij aan de kosten van bijvoorbeeld gas, water en licht; gemeentelijke belastingen; verzekeringen; en boodschappen.

Let op: Als vluchteling uit Oekraïne ontvang je leefgeld wanneer je in een opvanglocatie verblijft, zowel in de gemeentelijke opvang als in de particuliere opvang. Huur je een eigen zelfstandige woning? Dan heb je geen recht meer op leefgeld.

Adres doorgeven aan de gemeente

Je bent verplicht je in te schrijven in de gemeente waar je gaat wonen. Heb je een ander huis gevonden binnen de gemeente waarin je nu al verblijft? Ook dan moet je de gemeente laten weten dat je adres verandert. De gemeente past jouw gegevens aan in De Basisregistratie Personen (BRP).

Als je geen eigen woonadres hebt waar je je kunt registreren, moet de gemeente je inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Verzekeringen voor een huurhuis
Huurtoeslag aanvragen
Rekening houden met hoge kosten
Heeft dit artikel jou geholpen?