Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support
Iemand heeft in de ene hand een mobiele telefoon vast en in de andere hand een pinpas

Betaalrekening voor Oekraïners zonder geldig identiteitsbewijs

Laatst gewijzigd: 2-6-2023 07:31
Deel dit artikel

Hier vind je informatie over hoe je een betaalrekening opent als je een Oekraïner bent zonder geldig identiteitsbewijs of een andere nationaliteit hebt.

Oekraïners zonder geldig identiteitsbewijs

Onderstaande identiteitsbewijzen zullen door banken geaccepteerd worden:

  • Een Cyrillisch Oekraïens paspoort in combinatie met een undefinedcertificaat van identiteitsvaststellingundefined van de Oekraïense ambassade.

  • Een verlopen Engelstalig Oekraïens paspoort verlengd door de Oekraïense ambassade met een verlengingsstempel.

  • Een Oekraïense permanente verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022 in combinatie met een geldig paspoort uit een ander land buiten de EU.

  • Een geldig O-document dat sinds juni door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan worden uitgegeven.

Een rekening aanvragen zonder geldig identiteitsbewijs

Bijna bij alle banken moet de aanvrager in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) zijn ingeschreven en over een burgerservicenummer (BSN) beschikken. Op dit moment kun je bij de volgende banken een rekening openen met een afwijkend identiteitsbewijs:

  • Bunq: Als je paspoort verlopen is of in het Cyrillisch is geschreven, kun je een bankrekening openen bij Bunq. Hiervoor heb je een certificaat van identiteitsvaststelling nodig. Dit certificaat kun je aanvragen bij de Oekraïense ambassade in Den Haag.

  • Bitsafe: Bij Bitsafe kun je een bankrekening openen met een geldig Oekraïens rijbewijs in plaats van bijvoorbeeld een paspoort. Bitsafe werkt anders dan een traditionele bank en is duurder in gebruik.

  • Openbank: Bij Openbank kun je een bankrekening openen met een geldig Cyrillisch paspoort waarvan de oorspronkelijke verloopdatum van het document nog niet is verstreken. Deze bank verstrekt een Spaans IBAN.

Betaalrekening voor niet-Oekraïense vluchtelingen

Bij Rabobank kun je een bankrekening openen met een geldig of verlopen paspoort van een ander land en een Oekraïense verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022.

Daarnaast werkt de Nederlandse overheid aan een bewijs van verblijf voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder erkende en geldige identiteitsbewijzen. Dit zal een pasje zijn.

Heeft dit artikel jou geholpen?