Treinspoor bij ondergaande zon
Informatie
Nederland tijdelijk verlaten
Laatst gewijzigd: 9-7-2024, 13:47

Het is mogelijk om Nederland tijdelijk te verlaten. Bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Als je tijdelijk wilt vertrekken uit Nederland, moet je dit van te voren aankondigen bij de gemeente waarin je verblijft.

Reizen tijdens je eerste 90 dagen in Nederland

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit heet de ‘vrije termijn’. Reizen naar andere EU-landen kan als je nog in je vrije termijn zit. Je mag dan maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Europese Unie zijn. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in een ander EU-land bescherming te zoeken.

Reizen na je eerste 90 dagen in Nederland

Om te kunnen reizen na je vrije termijn heb je een Oekraïens biometrisch paspoort en een bewijs van verblijf in Nederland nodig. Een niet-biometrisch (Oekraïens) paspoort geldt niet als reisdocument. Als je een geldig biometrisch paspoort met een bewijs van verblijf hebt, dan mag je als Oekraïner reizen binnen de Europese Unie. Ook mag je op en neer naar Oekraïne reizen. 

Is je vrije termijn afgelopen en heb je nog geen bewijs van verblijf? Je mag dan reizen en terugkomen naar Nederland. Dit is wel op eigen risico en de IND geeft je geen visum om terug te reizen naar Nederland. Je verliest niet je recht op tijdelijke bescherming als je reist zonder bewijs van verblijf. Je houdt hier tijdelijke bescherming zolang je dat niet in een ander land aanvraagt of een formulier tekent waarmee je een asielaanvraag intrekt. Schrijf je ook niet uit bij de BRP.

Let op: De IND verstuurt een brief met informatie over de verlenging van je sticker. Deze brief geldt samen met de sticker als bewijs dat je verblijf is verlengd. Deze brief van de IND is gestuurd naar het adres waarop je staat ingeschreven bij de gemeente (BRP). De brief van de IND waarin staat dat je verblijf is verlengd én je oude sticker gelden samen als bewijs dat je mag verblijven. Je krijgt geen nieuwe sticker, maar een brief. 

Geef je vertrek door bij de gemeente 

Woon je in de opvang van de gemeente (GOO)? Dan geef je door dat je tijdelijk vertrekt en hoe lang je weg zult zijn. Je mag maximaal 28 dagen per jaar weg zijn van de opvangplek. Geef je jouw vertrek niet door of kom je later dan 28 dagen terug? Dan kan de gemeente waarin je verblijft, besluiten om jou minder leefgeld te geven.    Als je langer dan 14 dagen weg bent zonder dit door te geven, kun je jouw plaats in de gemeentelijke opvang verliezen. De gemeente geeft jouw plek dan aan iemand anders. Houd er rekening mee dat elke gemeente andere regels heeft. Vraag altijd bij jouw gemeente na wat de regels zijn. 

Dit moet je regelen als je naar het buitenland gaat

Ga je op reis naar het buitenland, zorg dan voor toestemming van het RMO. Die is belangrijk als je onverwachte zorgkosten maakt in het buitenland. Zorg in het buitenland wordt namelijk in de meeste gevallen niet vergoed door de RMO. Behalve als je toestemming hebt gekregen om naar het buitenland te reizen, of als het spoedeisende hulp is.

Je kunt een reisverzekering afsluiten in Nederland

Als je bent ingeschreven in de BRP en een zorgverzekering hebt afgesloten, kun je meestal een reisverzekering afsluiten. Let wel op dat de voorwaarden voor het afsluiten van een reisverzekering per verzekeringsmaatschappij kunnen verschillen. Wil je een reisverzekering afsluiten? Neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij van jouw keus voor de specifieke voorwaarden.

Terugkeren naar Nederland

Als je terugkeert naar Nederland, moet je dit melden bij de gemeente of de gemeentelijke opvanglocatie waarin je verblijft. Heb je jouw vertrek niet gemeld of was je langer dan 28 dagen weg en ben je daardoor je opvangplek en je leefgeld kwijt? Dan moet eerst worden beoordeeld of je op het moment van terugkeer nog voldoet aan de geldende regels. Als dat zo is, heb je opnieuw recht op opvang en de overige voorzieningen, zoals het leefgeld.

Als je uit de BRP bent uitgeschreven moet de inschrijving opnieuw gebeuren. Mogelijk beëindigt de gemeente jouw voorzieningen. Dan is er misschien geen plek meer in de gemeente waar je gewoond hebt. Je wordt dan doorgestuurd naar een andere gemeente. Je hoeft geen nieuwe sticker op te halen bij de IND als je nog in het bezit bent van je sticker.

Kom je terug naar Nederland via een luchthaven of een haven? Dan kan het zijn dat je tijdelijk in een gesloten opvang op Schiphol wordt geplaatst.

Dit gebeurt er als je aankomt via een haven of vliegveld in Nederland
Op deze pagina lees je meer over aankomst via een haven of vliegveld.

Terugkeren naar Nederland zonder Oekraïense nationaliteit

Heb je niet de Oekraïense nationaliteit en heb je Nederland verlaten? Dan kun je terugkeren naar Nederland. Je kunt niet terugkeren naar Nederland als je:

  • het

    Schengengebied
    verlaten hebt of langer dan 28 dagen in Oekraïne bent geweest

  • met hulp van de

    Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)
    of via een andere financiële regeling, Nederland hebt verlaten.

  • je na 4 maart hebt uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dan moet je je voor 4 mei weer ingeschreven hebben om recht te houden op bescherming.

Reizen buiten de Europese Unie

Buiten de EU reizen is op eigen risico. Hiervoor krijg je geen terugkeervisum. Ook niet als je straks een bewijs van verblijf hebt.

Reizen met kinderen onder de 18 jaar

Als je in Nederland bent en met kinderen onder 18 jaar binnen de EU wilt reizen, moet je toestemming hebben van de ouder of voogd die niet meegaat. Op de website van de Rijksoverheid kun je een formulier downloaden waarop je deze toestemming kunt regelen voor je kind.

Website Rijksoverheid
Op deze pagina vind je het formulier dat je kunt downloaden.

Wat vind je van dit artikel?