Auto's in een file
Bron: Pexels
Informatie
Auto en rijbewijs in Nederland
Laatst gewijzigd: 16-11-2023 15:49

Op deze pagina vind je informatie over een eigen auto bezitten in Nederland. En informatie over autorijden.

Een Oekraïense auto meenemen naar Nederland

Je mag een Oekraïense auto in Nederland gebruiken wanneer je deze registreert. Je krijgt een vrijstelling van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Wil je in aanmerking komen voor deze regeling? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het motorrijtuig staat ingeschreven in het Oekraïense kentekenregister.

  • Je bent met dat motorrijtuig naar Nederland gekomen.

  • Je moet de belastingdienst laten weten dat jij een auto hebt en dat je daarmee naar Nederland bent gekomen. Meer informatie vind je in onderstaande link.

Als jij je auto registreert, dan ontvang je een brief. Het advies is om deze brief in je auto te leggen. Heb jij je auto al langer geleden geregistreerd? Dan staat er een verlopen datum op jouw brief. Je hoeft geen nieuwe registratie te doen. Deze brief met verlopen datum blijft geldig. De vrijstelling geldt tot 4 maart 2025.

Het kan zijn dat dit verandert. Want dit is een uitzondering op de normale regels. Normaal gesproken moeten mensen twee soorten belasting betalen: 

  • Belasting van Personenauto’s of Motorrijwielen (BPM) 

  • Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Je kunt bellen naar de Belastingdienst als je op de hoogte wil blijven. De Belastingdienst vraagt jou om een aantal gegevens (BSN-nummer, je adresgegevens en je voertuiggegevens) en belt je terug als er meer duidelijkheid is. 

Het nummer van de Belasting Telefoon is: 0800 - 0749. Je kunt gratis bellen van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 17.00 uur.

Informatie over aanmelden voor deze tijdelijke maatregel vind je hier

Een autoverzekering afsluiten voor je Oekraïense auto

Wat betreft de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering geldt dat sommige auto’s uit Oekraïne alleen in Oekraïne verzekerd zijn. Als je met je eigen auto naar Nederland bent gekomen, moet je in dat geval een aanvullende verzekering afsluiten in Nederland. Het is soms ook mogelijk om contact op te nemen met je eigen (of een andere) verzekeraar in Oekraïne. Een aantal Oekraïense verzekeraars is nog actief. Zij kunnen verzekeringen uitgeven met een dekking voor heel Europa en tegen een gunstiger tarief. Ook kunnen aflopende verzekeringen mogelijk nog worden verlengd

Een Nederlands rijbewijs halen

Op dit moment kun je geen rijbewijs behalen in Nederland. Als je onder de tijdelijke bescherming valt, kun je wel een rijexamen doen. Maar dat heeft geen nut. De gemeente geeft geen rijbewijzen aan mensen met een tijdelijke bescherming.

Autorijden met een Oekraïens rijbewijs

Momenteel kan je met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland. Normaal gesproken moet je na 185 dagen een Nederlands rijbewijs halen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Op 7 juli 2022 is er een voorstel aangenomen van de Europese Commissie en besloten dat mensen met een Oekraïens rijbewijs, die onder de Tijdelijke Bescherming vallen, hun Oekraïense rijbewijzen mogen behouden. 

Ben je je rijbewijs kwijt of is je rijbewijs gestolen? Dan mag je op dit moment niet autorijden in Nederland. De Rijksoverheid is nog aan het onderzoeken of mensen een tijdelijk rijbewijs kunnen krijgen. De Europese Commissie is in gesprek met de autoriteiten in Oekraïne.

Let op: Oekraïense rijbewijzen die vóór 2022 zijn verlopen, moeten door de Oekraïense autoriteiten worden verlengd. Oekraïense rijbewijzen die in 2022 zijn verlopen worden in Nederland en door Oekraïne (en daardoor ook de EU) als geldig gezien.

Een auto kopen in Nederland
Webinar over verkeer in Nederland van VluchtelingenWerk Nederland en Veilig Verkeer Nederland
Wat vind je van dit artikel?